Kulturhistoriska upplevelser i sommar

20180723_131226

I år blir det en sommar i Sverige för de alla flesta av oss. För några kommer det kanske att innebära oväntade möjligheter att upptäcka hur mycket vårt land har att bjuda på i form av vandringsleder, badsjöar, fjäll och kustlandskap. Andra kommer med liv och lust att utforska hällristningar, bygdegårdar och charmiga småstadsmiljöer. Men även i covid-tider finns möjlighet att ta del av särskilda kulturarrangemang. Nedan har jag listat några utvalda evenemang med kulturhistorisk inriktning, som kanske kan förgylla några semesterdagar och lämna vackra minnen.

Gråbrödraklostret i Ystad (Skåne) bjuder på en utställning om klostrets 750-åriga historia och de människor som format dess öde.

Läckö slott (Västergötland) ställer i år ut föremål från nationalmuseum som skildrar slottets storhetstid under 1600-talet.

Kulturen i Lund (Skåne) har byggt upp en barnvänlig utställning om Elsa Beskows sagovärld, där besökarna bland annat får baka i Tant Bruns kök och vara elever i Farbror Blås skola.

Vid de praktfulla Hällristningarna vid Nämforsen (Ångermanland) kan besökarna nu gå en guidad tur bland områdets 2600 bilder på egen hand med mobil eller surfplatta.

8 juli – 16 augusti förvandlas friluftsmuseet Jamtli (Jämtland) till Jamtli Historieland, då de gamla husen befolkas med människor från förr, som gärna berättar om sin vardag och visar upp sitt hantverkskunnande.

Mölndals stadsmuseum (Västergötland) bjuder på en utställning om matlagning och mattraditioner i Sverige under flera hundra år.

Ljungs slott (Östergötland) visar under sommaren en utställning om slottets tidigare ägare, släkten von Fersen.

Fram till 29/8 kan den som besöker Hälsinglands museum ta del av en utställning om linodlingens historia, som illustrerar hur linneproduktionen gjort avtryck i den folkliga dräkten.

Den mycket sevärda Eketorps borg (Öland) kommer i sommar att ställa ut och berätta om arkeologiska fynd från alla Ölands 15 fornborgar.

Tjolöholms slott (Halland) blickar 100 år tillbaka i tiden med en betagande vintage-samling från 1920-talet.

Kulturparken Småland visar i utställningen ”Orrefors skatter” upp ett urval av de mest unika verk som någonsin producerats vid Orrefors glasbruk.

Göteborgs stadsmuseum  plockar under sommaren fram sin innehållsrika samling av kläder från 1600-talet och framåt.

Årets säsongsutställning på Kalmar slott (Småland) handlar om Gustav Vasa och hur hans tid vid makten påverkat Sverige.

Upplandsmuseet har arrangerat en riktigt spännande utställning om religiös utvandring från Sverige till USA under 1840-talet, som återberättar fem ”erikjansares” personliga livsöden. I skrivande stund är det dock oklart om museet kommer att ha öppet – kontrollera aktuell information på hemsidan.

Halmens hus (Dalsland) är ett hantverkscenter för halmkonst. I sommar arrangerar man utställningen ”Tager du?” med fokus på halmkonst vid bröllop.

Sommaren på Regionmuseet Kristianstad (Skåne) går i 50-talets tecken, med utställningen ”Husmoderns tid”.

Sofiero Slott (Skåne) kan alla Josef Frank-fantaster få sitt lystmäte denna sommar, då formgivarens textilier visas upp i den vackra slottsmiljön.

Hjälp gärna till att fylla på listan med tips på intressanta kulturevenemang som trots covidpandemins begränsningar kan genomföras. En fin sommar önskar jag er alla!

3 reaktioner på ”Kulturhistoriska upplevelser i sommar

  1. Jag hade önskat att SVT hade haft den goda smaken att göra långa , gedigna kulturprogram om varenda evenemang som finns på listan istället för all bedrövlig smörja som nu produceras av alla med agendan med snyftreportage varje förbannad dag

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s