Ett mejl till Bonniers och ett svar

Hej Bonnier Fakta!

Först och främst vill jag tacka för era fantastiskt fina guideböcker om Sverige. Upplev Sverige av Mats och Åsa Ottosson, Upplev Sveriges historia av Dick Harrison och Upplev Sveriges natur av Martin Emtenäs är mycket välgjorda böcker, som har hjälpt mig och min man att hitta till platser och upplevelser vi annars skulle ha missat.

Att jag nu skriver till er beror på att jag känner att det fattas en bok i serien: Upplev Sveriges kulturarv. I nuläget verkar det inte finnas någon bok som riktar in sig på att guida läsaren till värdefulla kulturmiljöer, eller i varje fall har jag inte lyckats hitta någon, trots idogt letande.

Det jag önskar mig är en bok som uppmärksammar och beskriver kulturhistoriskt intressanta platser, såsom kulturreservat, sevärda hembygdsgårdar, bruksmiljöer, fornlämningar och särpräglade odlingslandskap. Boken skulle också kunna uppmärksamma kulturarrangemang med historisk inriktning, som Gammelvala i Brunskog eller Medeltidsveckan i Visby. Likaså skulle den kunna rekommendera platser där besökaren kan få uppleva lokala varianter av våra nationella högtidsfiranden, exempelvis valborrarna i Dala-Floda vid Valborg eller det spektakulära midsommarfirandet i Leksand. Den skulle även kunna tipsa om möjligheter att ta del av traditioner med stark lokal förankring, såsom Mårtensafton i Skåne, surströmmingspremiären på Ulvön eller ålafisket på ålkusten. Runt om i landet finns också entusiaster, föreningar och kursgårdar som visar upp traditionellt hantverk eller äldre jordbruksmetoder, liksom näringsidkare som valt att rikta in sig mot beredning av traditionella maträtter – men de är ibland svåra att hitta.

Jag tror att det finns utrymme för en bok som samlar, listar och visar vägen till alla de kulturarvsupplevelser som står till buds. Nu lämnar jag denna idé till er och hoppas att fröet hamnar i god jord.

Vänliga hälsningar

Malin Kim

 

Hej Malin,

Tack för ditt mejl. Vad roligt att du gillar våra böcker. Vi har faktiskt gjort en bok om historiska sevärdheter, Upplev Sveriges historia, som Dick Harrison skrev för oss 2011. Den är tyvärr slut i lager. Tack för din idé. Vi får se hur vi ska förvalta den.

Jag önskar dig en fin sommar i dessa märkliga tider.

Vänligen

X X

Förläggare

Bonnier Fakta

3 reaktioner på ”Ett mejl till Bonniers och ett svar

 1. X X på Bonniers bemödade sig alltså inte ens om att läsa ditt email ordentligt. Men nu vet du vad du har att göra; det är bara att börja skriva. Du har ju redan en massa material som du publicerat!

  Förslag på upplägg:

  1. Skapa en enorm lista över ”Sveriges kulturarv”.
  2. Förbered ”Standardverket över Sveriges kulturarv”. Man kan tänka tre varianter: ”Standardverk Sveriges kulturarv” (Tre volymer, typ) och/eller ”Sveriges kulturarv – en Resguide” och/eller ”Sveriges kulturarv – Webportal”.
  3. Skapa en crowdfunding
  4. Bjud in andra att skriva/fotografera
  5. Ta tjänstledigt. Eller skriv på lediga stunder. Eller samarbeta med andra.

  PS. Läser alla dina Kulturminnen. Tack för det du gör!

  Gilla

  • Hej Västgötatorparen och tack för förslag! Jag har funderat på att själv försöka samla material till en guidebok om Sveriges kulturarv. Problemet är att jag har begränsad tid att läsa, resa och skriva, så det skulle ta minst fem år för mig att få ihop det som behövs. Det hade varit tacknämligt om Bonniers hade nappat på idén och delegerat uppgiften till någon med bättre förutsättningar, men det kommer uppenbarligen inte att ske.

   I princip kan man säga att mitt arbete med bloggen motsvarar punkt 1 på din lista. Om några år kanske jag har kommit så långt att jag är redo att ta nästa steg. Vi får se.

   Gilla

 2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s