Alla kulturer ger inte människor goda livsvillkor

Jag sitter med det senaste numret av Läkartidningen och läser ett reportage om förlossningsvården i Jemen. En svensk läkare har nyligen varit där på ett uppdrag och delar med sig av sina erfarenheter. Hennes berättelse lyfter fram mycket att förundras (för att inte säga förfasas) över. Att sjukvården i ett fattigt och krigshärjat land har stora svårigheter är förväntat, men många av problemen, kan man utläsa, bottnar i landets kultur.

Reportaget innehåller flera fallbeskrivningar, som åskådliggör hur kulturella föreställningar slår mot kvinnorna som kommer till kliniken för att föda. En knappt femtonårig flicka har svåra förlossningssmärtor. Hon gifte sig när hon var tolv, vilket tydligen är vanligt. En kvinna som fött elva barn ber om att få bli steriliserad, men maken vägrar –  av de barn som överlevt är de flesta döttrar och han vill ha fler söner. Att kvinnans senaste graviditeter har medfört livshotande komplikationer verkar inte spela någon roll.

Av reportaget framgår även att vardagen på sjukhuset färgas av kulturuttryck som försvårar arbetet. Den svenska läkaren möts dagligen av krav från anhöriga på olika typer av insatser som saknar medicinsk betydelse, inte minst ultraljud för könsbestämning av fostret. All kvinnlig personal på sjukhuset arbetar med heltäckande klädsel, där bara en glipa framför ögonen lämnas öppen. Hur det påverkar arbetets utförande och hygieniska förhållanden är lätt att förstå.

Jag har många skäl att vara glad över att jag inte bor i Jemen. Inte minst är jag glad över att jag tillhör en kultur som är – jag tror faktiskt inte att det finns ett mer passande ord – bättre. Den svenska kulturen är bättre på att skapa hälsa, jämställdhet, välmående och förutsättningar för ett välfungerande liv. Den jemenitiska kulturen gör av allt att döma motsatsen och problemen i det jemenitiska samhället kommer inte att kunna åtgärdas utan en kulturförändring.

Men så står det förstås inte i reportaget.

Frågan om kulturens betydelse för ett lands utvecklingsnivå är ännu för känslig för att vidröras.

2 reaktioner på ”Alla kulturer ger inte människor goda livsvillkor

  1. Nej självklart kan ( vågar! ) inte Läkartidningen ställa krav på att Islam måste ha en genomgripande reformation för att över huvud taget närma sig den övriga världens syn på medmänsklighet. Islams ”utveckling” i nuet är dem motsatta – mer bokstavstroende viket leder till mer drakoniskt våld, tortyr och mindre frihet för kvinnorna. Köp inte fossil energi från Islamvärlden utan från Ryssland och USA!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s