Holmfastristningen är nu återställd

Förra året skrev jag, efter att ha tipsats av en bloggläsare, om skadegörelsen av den vackra Holmfastristningen i Södertälje. Exakt vad som hänt var oklart, men av allt att döma hade någon sprutat ett medel på hällen, vilket orsakat kraftiga vita streck över ristningen.

20190530_121459 (1)

Länsstyrelsen trodde vid tillfället att det skulle ta ett par veckor att återställa ristningen, men sedan har tiden gott. Nu kan jag emellertid återkomma till ämnet för att berätta att en stenkonservator har arbetat med hällen och att den glädjande nog är nästan lika fin som innan.

bild holmfast återställd

Några enstaka vita skiftningar tycker jag fortfarande att man kan se på några platser där sprayningen orsakat missfärgning, men på det stora hela är resultatet gott. De ristade linjerna har inte tagit skada och framträder fortfarande tydligt. Vi får nu hoppas att Holmfastristningen lämnas ifred, så att den kan fortsätta förmedla sitt tusenåriga budskap till alla som vill läsa och titta.

Fotnot: Fotografierna är tagna av Södertäljebon Dick Andén.

4 reaktioner på ”Holmfastristningen är nu återställd

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Skönt! Men visst är hela hällen nu mycket ljusare? Är biten längst till vänster på fotot originalvalören eller är det en skugga eller något?

    Gilla

    • Hej Mats! Jag tror det är ”originalkulören” som ses i bildens kanter. Hällen är belägen vid en trafikerad väg, vilket nog gör att den smutsas hårt. Och den som rengjort ristningen verkar ha lämnat resten av hällen utan åtgärd.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s