Kulturhistoriska sevärdheter, del 38: Rengsjö hembygdsby

20200721_113042

Rengsjö hembygdsby (Västerby klungby) är en välbevarad bymiljö utanför Bollnäs i Hälsingland, som förvaltas av Rengsjö hembygdsförening. Totalt utgörs bykärnan av ett 30-tal byggnader, varav de flesta står på sin ursprungliga plats. Några bodar och hus tillhörande en fäbodvall är ditflyttade för att illustrera den äldre miljön.

20200721_112212

I byn ingår hälsingegården Regnellshusen, som är mycket välhållen. Till gården hör härbre och loge, men mest sevärda är mangårdsbyggnaderna. Här finns både ett väl tilltaget boningshus (till höger i bilden ovan) och en separat byggnad för fest, bröllop och begravning (den omålade träbyggnaden till vänster). Inne i feststugan visas en stor samling äldre föremål, liksom en utställning om naturfotografen Hilding Mickelsson, som under hela sitt liv var bosatt i bygden. Det finns mycket att beundra, men den största behållningen för många besökare är nog de praktfulla handmålade tapeterna från 1800-talet.

20200721_113600

Även i boningshuset är interiören påkostad. Eldstaden i köket är imponerande och kan snarast som beskrivas som en multianläggning med öppen spis, bakugn och tvättinrättning. I huset finns också en stor samling omsorgsfullt utarbetade textilier i form av dukar, sängöverkast, mattor och kuddfodral. Bland möblerna utmärker sig ett hemmabyggt piano.

20200721_120020

Till övriga sevärda byggnader hör fäboden och en aktiv vävstuga. I den vackert timrade Norrgården finns ett brygghus där man tidigare hanterat mjölk, tillverkat svagdricka och bakat. Idag bakas Rengsjötunnbröd enligt hemligt recept. Det intilliggande huset rymmer hantverksbutik och en utställning med äldre vardagsföremål.

Rengsjö hembygdsby håller sommartid öppet för besökare och det finns möjlighet att delta i guidade visningar. För barn ordnas det lekfulla arrangemanget ”På gammelmormors tid”, där deltagarna får klä ut sig i tidstypiska kläder och prova på aktiviteter relaterade till gamla tiders gårdsliv.

Läs mer:

Rengsjö hembygdsförening

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 38: Rengsjö hembygdsby

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s