Guldgubbar är små figurer som pressats in i lövtunna bleck av guld. De tillverkades under järnåldern och är unika för Norden. I regel påträffas de i anslutning till forntida maktcentra, vilket talar för att de haft särskild betydelse inom det dåtida samhällets ledande skikt och kultutövning. Teorier rörande deras funktion har tidigare diskuterats här på bloggen.
Nu finns det anledning att återkomma till ämnet, då ett enastående fynd har gjorts vid en utgrävning i Aska utanför Vadstena. Inte mindre än 23 guldgubbar har hittats i vad som förefaller vara en kungshall från 700-talet e.Kr. En så stor ansamling av guldgubbar vid en och samma fyndplats är mycket ovanligt. Före 2020 hade bara en enda guldgubbe hittats i Östergötland.
Motivet på de nyfunna guldgubbarna är en man och en kvinna som omfamnar varandra. Deras kläder ser ut att vara påkostade, vilket kan tala för att de avbildar kungligheter eller asagudar.
Undersökningen av kungshallen i Aska är nu avslutad och en rad analyser av fynden väntar. Förhoppningsvis kommer det leda till att vi får större kunskaper om de nyfunna guldgubbarna och det sammanhang där de skapades.
Fotnot: Bilden ovan visar guldgubbar på Historiska museet i Stockholm. Det är således inte de guldgubbar som nu hittats i Aska, utan illustrerar ämnet.
Läs mer:
Rekordstort antal Vendeltida Guldgubbar påträffade utanför Vadstena
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/unika-guldminiatyrer-hittade-i-vadstena