Arkeologidagen 2020

20170624_133855

Arkeologidagen är en nationell temadag om arkeologi och förhistoria, som arrangeras av Riksantikvarieämbetet. Sedan 1988 äger arrangemanget rum sista söndagen i augusti varje år. Föreningar, organisationer, museer, fornbyar och andra relaterade verksamheter kan anmäla aktiviteter, som sedan sammanställs i ett program. Exempelvis kan det röra sig om visningar, föreläsningar eller rundvandringar. Alla programpunkter är öppna för allmänheten och erbjuder således unika möjligheter för den som vill ta del av Sveriges kulturhistoria och lära sig mer om arkeologins arbetssätt. Med anledning av den rådande corona-pandemin innehåller årets Arkeologidag färre aktiviteter än vanligt, men för den intresserade finns ändå flera inslag värda att uppmärksamma. Några spännande exempel lämnas nedan:

  • Hallands kulturhistoriska museum erbjuder särskilda visningar av utställningen ”Spåren under staden”. Region Halland har även sammanställt en ny besökskarta, med vilken det går lätt att hitta fram till sevärda halländska fornlämningar på egen hand.
  • Arkeologidagen i Närke ordnar guidade visningar av Örebro slott.
  • I Skåne visas Kiviksbygdens senaste utgrävningsområde. Den som vill kan även följa med på en rundvandringsföreläsning på Glimmingehus på temat ”skånsk adel under medeltiden”.
  • Jönköpings län anordnar digital runstenssafari.
  • I Södermanland bjuder slagfältsmuseet HAMN in till arkeologivisningar och vikingalekar.
  • I Uppland finns ett stort antal arrangemang, däribland en specialvisning om marinarkeologi på Nortuna ostindiska museum, en arkeologisk vandring på Gunnes vikingagård och den digitala föreläsningen ”Arkeologins ABC” på Gamla Uppsala museum. I Sigtuna museums trädgård hålls en föreläsning om utgrävningen av kvarteret Proffessorn. På Djurgården finns möjlighet att delta i en trädgårdsarkeologisk vandring i Karl XIV Johans fotspår.
  • I Värmland görs en utflykt till fornlämningsmiljöerna i Gillbergadalen.
  • Arkeologidagen i Västergötland innehåller bland annat en visning av utgrävningarna i Sörred, en historisk vandring i kulturreservatet Vallby Sörgården och en guidad tur på temat ”stenålder vid Hornborgasjön”.
  • På Västmanlands museum får besökare på egen hand ta del av en utställning om samiska kulturyttringar i Mellansverige.
  • I Östergötland arrangeras en digital föreläsning om landskapets runstenar och en visning av galgbackarna i Skänninge.

Årets Arkeologidag infaller 30 augusti. Mer information om Arkeologidagen och dess programinnehåll hittar du här:

Besöka Arkeologidagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s