Nordisk folktro, del 27: Bortbytingar

bild bortbyting

Inom folktron hände det att magiska väsen, framför allt troll, blev så avundsjuka vid åsynen av ett människobarn att de rövade bort barnet och lämnade sitt eget i utbyte. Detta skedde i lönndom, så att modern inte skulle förstå att hon fått en trollunge att ta hand om. Ibland använde trollen magi för att få trollungen att likna det bortrövade barnet. Den så kallade bortbytingen växte sedan upp bland människorna, men passade aldrig riktigt in. Exempelvis kunde den ha glupande aptit eller vägra att lära sig prata. Det hände också att bortbytingen var omänskligt stark redan i späd ålder.

Om en kvinna misstänkte att hon fått sitt barn utbytt fanns flera knep hon kunde ta till för att få trollen att avslöja sig. En välkänd historia berättar att en kvinna placerade bortbytingen på en brödspade och ropade att hon skulle steka barnet i ugnen. Genast uppenbarade sig då trollmodern för att hämta sin unge och lämna tillbaka människobarnet. ”Så ont som du tänkte göra med mitt barn hade jag aldrig kunnat göra med ditt”, ska trollmodern ha sagt.

Bortbytingarnas roll i folktron har i flera sammanhang tagits in i populärkulturen. Exempelvis finns i Selma Lagerlöfs bok Troll och människor en saga om en kvinna som fått en bortbyting. Tack vare att hon behandlar bortbytingen väl blir hennes egen son väl omhändertagen av trollen och hon får honom slutligen tillbaka.

 

Minnen av troll och bortbytingar

”Mor talte om, att i Hällera, ett berg intill Iglesjön i Gingri, var så fullt med troll. De tog barnungar och hade dem hos sej, men de lämnade igen dem till sist. De klädde barnen grant, de var klädda i guld och silver helt och hållet. Kunde man då vara till reds, när man fick se barnet ute vid berget, och kasta en kniv eller en sax över det, då hade man frälsat det.”

Amalia Karlsson, Rångedala, född 1880
(arkivuppteckning: IFGH02398 s.2) Institutet för Språk och Folkminnen

 

 

Fotnot: Bilden visar John Bauers illustration till Helena Nybloms saga om prinsessan Bianca Maria, som togs av trollen i utbyte mot en bortbyting.

 

Tryckta källor:

Henriksson, Alf; Hansson, Lars; Törngren, Disa (1992), Hexikon som lexikon. En sagolik uppslagsbok från A till Ö, Trevi

Schön, Ebbe (2005), Folktrons ABC,Carlssons förlag

Schön, Ebbe (2001), Folktro från förr, Carlssons förlag

 

Otryckta källor:

https://www.isof.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/trollen-i-folktron.html

http://runeberg.org/troll1/bortbyt.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bortbyting

2 reaktioner på ”Nordisk folktro, del 27: Bortbytingar

  1. Pingback: Rötterna går aldrig ur - eller var det ränderna? - inspiration till en ny livsstil

  2. Pingback: Den svenska folktrons ordlista: väsen, trolldom, skrock och sägner | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s