Svenska industriminnesföreningen

20200713_165413

Svenska industriminnesföreningen är en förening som arbetar för att bevara, dokumentera och levandegöra industrisamhällets kulturarv i Sverige. Den samlar både enskilda medlemmar och institutioner med intresse för föreningens mål. Ett av dess främsta syften är att fungera som nätverk och underlätta informationsutbyte i frågor som rör industrihistoria. Föreningen representerar dessutom Sverige i den internationella organisationen The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage (TICCIH).

På föreningens hemsida publiceras nyheter och debattinlägg rörande industriarvet. Där finns också länkar till arkiv, bildsamlingar och industrihistorisk film. Ett stort antal sevärda industrihistoriska miljöer presenteras.

Varje år uppmärksammar föreningen särskilt viktiga insatser för industriarvets främjande genom att utse Årets Industriminne. 2020 gick utmärkelsen till Jädraås samhälle i Gästrikland, där ett flertal lokala föreningar aktivt arbetar med att bevara den gamla järnhyttan, valsverket, den museala tågtrafiken på bruksbanan och Jädraås bruksherrgård.

Läs mer:

http://www.sim.se/

Fotnot: Bilden visar den monumentala masugnen vid Borgviks bruk i Värmland, ett av Sveriges spännande industrihistoriska besöksmål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s