Klenoder ur vårt kulturarv, del 9: Bronssköldarna från Fröslunda

20170610_121734

En kylig novemberdag 1985 var lantbrukaren Bert Ivarsson ute på sin åker i Fröslunda (Västergötland) för att höstplöja, när plogen plötsligt drog upp underliga metallfragment ur marken. Bert trodde först att det rörde sig om resterna av ett gammalt metallock, men var ändå klok nog att kontakta Skaraborgs länsmuseum för att berätta om fyndet. När en grupp arkeologer sedan kom till platsen kunde de konstatera att metallocket i själva verket var en bronssköld och att flera sköldar fanns gömda i jorden.

Eftersom utgrävningar är svåra att göra om vintern täcktes marken över i väntan på varmare väder. När våren sedan kom och en undersökning påbörjades insåg man snart att sköldarna var för sköra för att kunna grävas ut på sedvanligt sätt. Sköldarna och den omgivande jorden lyftes därför ut i ett stycke och fördes till Arkeologiska forskningslaboratoriet i Stockholm. För att skydda bronssköldarna under transporten frystes hela jordsjoket ner.

Den efterföljande undersökningen utfördes på Historiska museet i Stockholm, där besökarna kunde följa arbetet. Eftersom sköldarna var splittrade i tusentals fragment blev arkeologerna tvungna att pussla ihop dem i en tålamodsprövande process. Totalt visade det sig att 18 sköldar hade grävts upp ur åkern, alla rikt dekorerade och utförda med ypperlig kvalitet på hantverket. Aldrig tidigare hade så många bronsålderssköldar hittats på en och samma plats. Fröslunda måste ha varit ett resursrikt samhälle för att kunna skapa ett sådant överflöd av praktföremål.

Sköldarna är ungefär 60 cm i diameter och har hamrats ut till en tjocklek av 0,3-0,5 mm. Bland mönstren finns cirklar och hakar och baksidan är försedd med handtag. Mindre skillnader i utförandet visar att flera personer deltagit i tillverkningen. Att sköldarna är så tunna innebär att de är mycket känsliga. De var aldrig tänkta att användas i strid, utan tillverkades som kultföremål för processioner och uppvisningar. Kanske användes de i solceremonier

Vid den tid då sköldarna tillverkades var fyndplatsen en grund vik av Vänern. Sannolikt har sköldarna sänkts ner i vattnet som en offergåva för drygt 2500 år sedan. Det måste ha varit en spektakulär rituell händelse. Vad dåtidens Fröslundabor hoppades uppnå med en så storslagen ceremoni kan vi förstås inte veta, men det är troligt att de hamnat i en krissituation där de kände sig tvungna att offra det dyraste de ägde. Namnet ”Fröslunda” talar för att platsen varit till för fruktbarhetsoffer, men det kan också ha handlat om offerhandlingar för en god skörd eller för att rädda sig från en farsot.

Bronssköldarna finns nu utställda på Västergötlands museum i Skara. På museet finns även en sal med filmvisning om sköldarnas historia.

 

Tryckta källor:

Johansson, Freddie (1997), Sevärdheter i Västergötland; Skaraborg, Cradle publishing/Karlstedts

Lihammer, Anna (2016), Arkeologiska upptäckter i Sverige, Historiska Media

 

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6slundask%C3%B6ldarna

Bronssköldarna från Fröslunda– en arkeologisk sensation

Information har även inhämtats vid besök på Västergötlands museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s