Kulturhistoriska sevärdheter, del 40: Döda fallet

20200719_100139

Bland alla våra svenska sevärdheter måste Döda fallet sägas vara en av de sorgligaste. Området, som är beläget i Jämtlands sydöstra hörn, präglas av det som ibland brukar benämnas ”Sveriges största naturkatastrof”. Till följd av ett ödesdigert misstag tystnade den mäktiga Storforsen och det som idag möter besökarna är en helt torrlagd flodfåra.

Storforsens tragiska öde tar sitt avstamp i den timmerhantering som under 1700-talet var viktig för områdets ekonomi. Forsen var ett hinder i timmerflottningen, eftersom stockarna slogs sönder av dess höga fall och skarpa klippor. 1793 gick ett antal bönder samman och anställde handelsmannen Magnus Huss som projektledare för att anlägga en flottningskanal. Tanken var att gräva kanalen genom en grusås och leda en liten del av Indalsälvens vatten dit, så att timret kunde föras förbi forsen. Magnus Huss, som senare kom att kallas Vildhussen, tänkte sig att detta kunde göras genom att vattnet i en bäck nyttjades till att spola bort material i en fåra i åsen. Vattenflödet skulle sedan kontrolleras med dammluckor för att hålla tillbaka den av åsen uppdämda Ragundasjön.

Till en början såg projektet ut att kunna fungera. Vad man dock inte hade räknat med var att grävningarna försvagade åsen. En juninatt 1796, när vårfloden var ovanligt kraftig, började vattnet i Ragundasjön skära sig igenom och till slut gav åsen vika. Ragundasjöns vatten vällde ut genom kanalbygget i en väldig flodvåg och drog med sig skog, hus, sågverk och vägar. Efter fyra timmar hade hela sjön tömts och Indalsälven hade fått ett nytt lopp. Ögonvittnesskildringar från händelsen berättar att döda laxar sågs hänga i träden. Ofattbart nog dog ingen människa i olyckan, men flera ska ha omkommit efteråt i ras från kanterna av den nya flodfåran.

Magnus Huss kom sedan själv att bli offer för älven, då han året därpå drunknade under en båtfärd. Vad som hände har aldrig blivit klarlagt, men enligt ryktet ska förbittrade ortsbor ha gömt hans åror och knuffat ut båten på strömt vatten.

Döda fallet är idag en fascinerande, om än dyster, plats att besöka. I den torrlagda flodfåran finns en stor samling enorma klippblock och det är lätt att föreställa sig hur mäktig forsen måste ha varit. På flera ställen syns jättegrytor, formade av stenar som i årtusenden hållits i rörelse av forsens vatten. Det är en dramatisk och vacker plats, som samtidigt bär vittnesbörd om hur mänskliga aktiviteter kan orsaka skada om de inte är genomtänkta och kontrollerade.

20200719_101601

Som besöksmål har Döda fallet nu blivit populärt; varje år kommer flera tusen tusen turister som vill titta på det märkliga ”vattenfallet utan vatten”. Flodbädden har tillgängliggjorts med långa träbryggor och områdets historia berättas på skyltar utmed vägen.

 

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

https://dodafallet.se/

https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/doda-fallet.html

Information har även inhämtats från de skyltar som står uppställda vid Döda fallet.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 40: Döda fallet

  1. Reblogga detta på Ulsans kultur och kuriosa och kommenterade:
    När mänskliga aktiviteter inte bygger på förvärvad kunskap får både entreprenörer och andra problem.
    Vi på ULSANS vill rekommendera boken ”Vildhussen” av Lars Molin. En intressant bok i romanform men som belyser Sveriges historia på ett spännande sätt. Svensk historia med de missar vi åstadkommit är också en början på de enorma kreativa lösningar på en mängd problem som företagsamma svenska har berikat hela den svenska befolkningen med. Motgångar och därmed olika problemlösningar motiverar individen och en hel befolkning får kanske ta till sig ett gott resultat till slut

    Gilla

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s