
De senaste åren har allt fler kyrkor tvingats hålla stängt på grund av risken för stöld och skadegörelse. Det har dock inte hindrat att kyrktak av koppar klippts bort och stulits. Nu verkar härjningarna ha letat sig vidare ut på kyrkogårdarna; flera dagstidningar rapporterar idag om stölder av metallföremål från gravplatser.
På en kyrkogård i Hörby i Skåne har ett 80-tal gravar utsatts för omfattande vandalisering, då 127 gravkors och andra symboler forslats bort. Kommunpolisen Johan Permerup tror att stölderna har skett för metallvärdets skull. Samtidigt har 155 askgravplatser i Falun fått sina namnplattor av brons stulna. Kyrkogårdschef Karin Elofsson beskriver förlusten som ”fruktansvärd” och uttrycker att det knappt går att förstå hur illa berörda de anhöriga måste vara.
Jag har aldrig tidigare hört talas om liknande brott i Sverige och måste säga att jag tar illa vid mig, även om jag inte är personligen drabbad. Våra kyrkogårdar är en del av vårt kulturarv med stort personligt och känslomässigt värde. Gravplatserna är minnesvårdar över tidigare generationer och hjälper oss att skapa länkar till människor som inte längre finns bland oss. Den respektlöshet som uttrycks genom gravskändning är fullständigt avskyvärd. Jag kan inte annat än hoppas att den senaste tidens vandalisering är enstaka företeelser, så att kyrkogårdarna slipper bli ytterligare en del av kulturarvet som måste låsas in och göras otillgängligt för att skyddas.
Läs mer:
https://sverigesradio.se/artikel/7561081
https://www.skd.se/2020/09/25/inventeringen-klar-127-gravkors-stulna/
https://www.ystadsallehanda.se/nyheter/omfattande-stolder-pa-skansk-kyrkogard-b70045cc
Fotnot: Bilden visar de anrika smideskorsen på Ekshärads kyrkogård i Värmland, ett unikt kulturarv som nu kanske är hotat.
Reblogga detta på ulsansblogg.
GillaGilla
Pingback: Året som gått | Kulturminnet