Kulturhistoriska sevärdheter, del 41: Hemsö fästning

20200720_105611

På Hemsö utanför Härnösand ligger ett av Sveriges finaste militärhistoriska kulturminnen. Ovan jord syns inte mycket alls, i stort sett bara några kamouflerade kanontorn, men inne i berget döljer sig en enorm anläggning från kalla krigets dagar. Här bodde tidvis flera hundra man i underjordiska rum, beredda att vid ett eventuellt anfall försvara landet.

Den militära närvaron på Hemsö löper långt tillbaka, men behovet av en mer avancerad anläggning uppkom först efter andra världskriget. 1953-57 färdigställdes den nuvarande fästningen. Priset var den för tiden hisnande summan 1 miljard kronor, vilket vittnar om hotbilden och de spänningar som rådde. Anläggningen sågs som avgörande för Sveriges kustförsvar och klassades som topphemlig.

Totalt rymmer fästningen flera kilometer långa gångar i berget och ingången är försedd med pansardörrar som kan stå emot ett kärnvapenanfall. I rummen finns stridsledningscentraler med avancerad teknik, kök, matsalar, sjukhus, logement och kontorsutrymmen för stabsledning. Anläggningen var tänkt att kunna klara tre månaders självförsörjning utan kontakt med omvärlden, varför fästningen under sin aktiva tid hade stora förråd av mat, kläder, dieselolja och andra förnödenheter.

20200720_111625

Efter de omvälvande världspolitiska förändringarna 1989 togs Hemsö fästning ur drift, men fortsatte fungera som övningsanläggning fram till 1992. Idag är fästningen statligt byggnadsminne och hålls öppen för besökare. Hela den underjordiska miljön har bevarats intakt på ett närmast förbluffande sätt. Stora mängder lösöre är kvar och vittnar om den verksamhet som fanns där. På skrivborden finns papper med handskrivna noteringar, i bokhyllorna står pärmar med loggböcker och i lådorna ligger reservdelar till fästningens utrustning. Med alla autentiska detaljer är fästningen ett militärhistoriskt titthål in till en tid då världen såg mycket annorlunda ut.

20200720_113808

För den som vill besöka Hemsö går det att ta sig ut till ön med bilfärja eller lägga till med egen båt i gästhamn. Utomhusmiljön går att ta del av på egen hand, medan fästningen visas med guide. Vandringen genom anläggningen tar en dryg timma.

20200720_110401

Tryckta källor:

Hjertberg, Lars et al (2008), Halva kungariket är ditt. Svenska folkets kulturarv, Gullers

 

Otryckta källor:

https://www.harnosand.se/mittharnosand/upplev-harnosand/besoksmal/konst-kultur-och-museer/hemso-fastning.html

https://www.smha.se/museer/hemso-fastning/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hems%C3%B6_f%C3%A4stning

Information har även inhämtats vid besök på Hemsö fästning.

3 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 41: Hemsö fästning

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s