Ett mejl till Riksantikvarieämbetet

Hej Riksantikvarieämbetet!

Först och främst vill jag tacka för det fina arbete ni gör, inte minst avseende Fornsök och K-blogg, som ger stöd och inspiration att upptäcka kulturarvet. Själv är jag intresserad av hällristningar och söker upp ristningslokaler nästan vart jag än åker. Likaså brukar jag ofta besöka runstenar. Anledningen till att jag kontaktar er är att jag ibland upplever att hällarna och stenarna är svårtillgängliga. Problemen blev tydliga när jag nyligen besökte hällristningarna i Glösa. Jag blev ärligt talat väldigt besviken. Att man inte ska kliva ut och trampa i bäcken där hällarna ligger har jag all respekt och förståelse för, men ristningarna är så dåligt imålade att de knappt går att skönja från det staketförsedda trädäcket. Samma problem råkade jag ut för vid mitt senaste besök till Sigurdsristningen utanför Eskilstuna – den gick knappt se över huvud taget.

Jag bifogar bilder från de båda platserna, så att ni förstår vad jag menar.

20200718_124552

20180721_151913

Nastastenen utanför Glanshammar är ännu svårare att ta del av, inte bara på grund av att den tappat färgen, utan även för att den står uppställd vid en trafikerad väg utan parkeringsmöjligheter. Besöket innebar en lång stunds irrande i jakt på en plats att ställa bilen och sedan en promenad längs en smal vägkant för att komma fram. På platsen finns en informativ skylt på både svenska, engelska och tyska, men hur många som tar sig dit för att läsa den kan man undra. En parkeringsficka utmed vägen hade gjort stor skillnad.

Vad är det som gör att man låter det gå så lång tid mellan imålningstillfällena av ristningarna och runstenarna? Och varför ser man inte till att det finns någorlunda enkla vägar att nå fram till dem? Vi har så många fantastiska bild- och runristningar, men de blir en undanskymd del av kulturarvet om de inte tillgängliggörs.

Vänliga hälsningar

Malin Kim

Fotnot: Mejlet skickades 23 juli, så det är nog inte troligt att ett svar är att vänta.

3 reaktioner på ”Ett mejl till Riksantikvarieämbetet

 1. Märkligt.

  Din fråga skall ha registrerats och ha ett diarienummer (5 kap offentlighets- och sekretesslagen). Skriv till registrator@raa.se och be om diarienumret.

  När man skriver till en myndighet är det en bra sak att avsluta brevet med om att få diarienumret i retur. Bara det bör skynda på processen.

  Myndigheten skall dessutom svara på dina frågor:

  Förvaltningslagen:
  4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.

  Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

  Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta.

  Gilla

  • Tack, Nationalromantik! Det var bra råd, som jag ska dra nytta av nästa gång jag kontaktar en myndighet. I det aktuella fallet var mitt syfte främst att synliggöra ett problem, så den här gången nöjer jag mig utan svar. Mvh Malin Kim

   Gilla

 2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s