En kort reflektion kring religion, kultur och samhälle

Kultur och religion är två nära sammankopplade företeelser. Världen över kan vi se hur kulturella kluster har färgats av de religiösa uppfattningar som dominerat i området. Även icke-troende bär i regel med sig tankemönster som formats av religionens inflytande på kulturen.

Nyligen läste jag en debattartikel som berör dessa frågor genom att diskutera det muslimska civilsamhället i Sverige. Artikeln är skriven av Alen Musaefendić och publicerad i nättidskriften Kvartal. Texten är välskriven, nyanserad och adresserar flera perspektiv av frågan. Jag vill rekommendera alla att läsa den.

Trots att jag tog del av artikeln med behållning måste jag ändå konstatera att den legat kvar och skavt i mig. Jag tycker inte riktigt att den når ända fram. Det går trots allt inte att komma ifrån att vi ser olika beteenden inom olika religiösa grupper, vilket textförfattaren undviker att lyfta. Och den aspekten av frågeställningen är inte oviktig. För den enskilda individen, som bara önskar sig ett tryggt liv i ett demokratiskt och sekulärt samhälle, blir religionsutövarnas agerande avgörande för hur religionen uppfattas.

Nyligen fick vi uppleva hur en koranbränning i Malmö resulterade i vandalisering, bilbränder och stenkastning mot polisen. Skulle vi ha fått se samma typ av upplopp om någon hade bränt Torah-rullar? Skulle en lärare som visat karikatyrer av Jesus ha riskerat att få huvudet avskuret? Skulle den som ritat Buddha som rondellhund behöva leva resten av sitt liv med livvaktsskydd?

Det är faktiskt mycket svårt att tro.

Jag är medveten om att det för de allra flesta religionsutövare är otänkbart att bete sig som i de ovanstående exemplen, men det bortförklarar inte de skillnader som ses på gruppnivå. Så varifrån kommer den typen av religiös aggressivitet? Bottnar den i religionen i sig, kulturella särdrag eller något annat? Så länge denna fråga inte diskuteras och når fram till trovärdiga svar har jag svårt att känna tilltro till att alla religioner kan bli en välfungerande del av ett samhälle med västerländska värderingar.

Det kan jag inte komma ifrån.

3 reaktioner på ”En kort reflektion kring religion, kultur och samhälle

  1. jag har alltid ansett att det handlar om IQ och impulskontroll och att religon är ett symptom, inte en orsak.
    Rekommenderar professorn Helmuth Nyborg och hans föreläsningar samt böcker om mer information angående skillnaden mellan olika folkgrupper och vad som händer när i väst när man har utom-europeisk invandring.

    Med vänlig hälsning

    Gilla

    • Hej igen,

      Helmuth Nyborg är väldigt censurerad på tex youtube för hans ”okänsliga” forskning som globalisterna kallar det, men har här hittat en föreläsning som summerar hans forskning i kort. I andra halvan pratar han i korthet om den kollaps som kommer hända i Europa när utom-européer blir majoritet.

      Med vänlig hälsning.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s