Gustav Adolfsdagen

bild GustavAdolfBakelse

6 november 1632 stupade kung Gustav II Adolf i slaget vid Lützen. Under 1800-talet började detta datum firas som en minnesdag och uppmärksammas som allmän flaggdag i Sverige och Finland.

Firandet tog fart vid 200-årsjubileet 1832 och särskilda traditioner med koppling till dagen har därefter uppstått. 1909 skapades den nu välspridda Gustav Adolfs-bakelsen av konditorn Emil Bräutigam i Göteborg. Något standardiserat utförande finns inte, men oftast är den fyrkantig och kröns av en medaljong, där monarkens profil avbildas i choklad eller marsipan. Originalet hade smak av choklad och citron och innehöll sockerkaksbotten och smörkräm, men utformningen kan idag variera.

Särskilt starka är traditionerna runt Gustav Adolfsdagen i Göteborg, eftersom staden anses ha grundats av Gustav II Adolf. I Uppsala uppmärksammas han istället för sina generösa donationer till universitetet, genom att studenter samlas för sång vid obelisken i Odinslund. Vid Lunds universitet ordnas Gustav Adolfs-balen av Göteborgs nation och i Stockholm brukar Livrustkammarens vänner bjuda på något arrangemang med koppling till museet. Dagen firas också bland svensktalande i Finland under namnet Svenska dagen.

Läs mer:

Gustav Adolfsdagen 6 november 2016

https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/gustav-adolfsdagen

https://svenskahogtider.com/tag/gustav-adolfsdagen/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gustav-adolf-bakelsen-100-ar

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_II_Adolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s