Nedslag i nordisk mytologi, del 28: Ull

bild Ull

Guden Ull (som ibland kallas Ullin, Uller, Oller eller Ollerus) är son till Tors hustru Siv och styvson till Tor. Vem som är Ulls biologiska far framgår inte av mytologins skriftliga källor.

Själva namnet ”Ull” betyder glans eller härlighet, vilket kanske anspelar på hans många förmågor. Han framställs som en skicklig skidåkare och är duktig på att jaga med båge. Enligt vissa källor ska Ull kunna fara över vattnet stående på benknotor; kanske kan det tolkas som att han utövar skridskoåkning.

Förutom pilbågen och skidorna betraktas skölden som ett av Ulls attribut och ”Ulls skepp” är en kenning (omskrivning) för sköld. Ibland förknippas han med tvekamp. Hans boning ligger i Ydalir, Idegransdalarna, vilket möjligen hänger samman med att pilbågar kunde tillverkas av idegransträ.

Ull är sparsamt omnämnd i de mytologiska berättelserna, men har ändå lämnat spår som tyder på att han varit en betydelsefull gud. Enligt Saxo Grammaticus ska Ull under en period på tio år ha regerat i Odens ställe. Dessutom finns Ull omnämnd i ett flertal svenska ortnamn, såsom Ullevi, Ulleråker och Ultuna. I Norge syns han i ortnamn som Ullensvang, Ullensaker och Ullsfjord.  Dessa platser illustrerar att Ull tidigare dyrkats i en utbredd kult, som sträckt sig över stora delar av Skandinavien.

I Atlekvädet i poetiska Eddan sägs att Ull äger en ring, vid vilken man kan avlägga ed för att ge särskild kraft åt orden. År 2007 hittades en kultplats helgad åt Ull i Upplands Bro utanför Stockholm, som gav belägg för att denna föreställning kan ha nyttjats i kultutövningen. Utgrävningarna visade att kultplatsen innehållit en upphöjd plattform av sten, där järnringar offrats.

Fotnot: Bilden visar Ull med båge och skidor i en isländsk handskrift från 1700-talet

Tryckta källor:

Baeksted, Anders (1990), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi: gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén och Sjögren

Lönnroth, Lars (2016), Den poetiska Eddan, Atlantis

Rydberg, Viktor (2014), Fädernas gudasaga, Mimer bokförlag

 

Otryckta källor:

https://no.wikipedia.org/wiki/Ull_(norr%C3%B8n_mytologi)

https://www.svd.se/kultplatsen-beholl-sitt-namn-i-1500-ar

https://sverigesradio.se/artikel/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s