Vill muslimer i Sverige ha sharialagar?

Det finns som bekant ganska många länder i världen som fortfarande tillämpar dödsstraff. Det säger något om dessa länders värderingar. Mer allvarligt kan det ju liksom inte bli. Vilka brott som anses så avskyvärda att de förtjänar döden avspeglar förmodligen den rådande människo- och samhällssynen tydligare än något annat.

De senaste veckornas terrorattentat runt om i Europa har fått mig att försöka förstå den islamiska synen på dödsstraff. Att några fundamentalistiska vettvillingar löper amok och skär halsen av människor illustrerar inte en religion som helhet, men desto viktigare är det att skapa sig en representativ bild. Och halshuggningen av läraren Samuel Paty skedde trots allt efter att en lokal moské spridit videohets mot honom.

Att sätta sig in i vad islamisk lag säger om brott och straff har nu inte visat sig vara enkelt. Den som googlar ”sharialagar” får ett svårtolkat resultat och bibliotekets religionsavdelning rätar inte ut frågetecknen. Men alldeles oavsett resultatets mångtydiga innehåll är det skrämmande för en människa med västerländsk kulturbakgrund. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att islam förespråkar avrättning av ett mycket stort antal människor, inklusive homosexuella, hädare, äktenskapsbrytare och avfällingar. Enligt vissa källor ska även ateister bestraffas med döden, vilket torde innebära att en avsevärd del av Sveriges befolkning borde halshuggas.

Jag måste erkänna att jag har svårt att tro att den grymhet som kommer till uttryck i sharialagarna stöds av de muslimer som lever i det svenska samhället. Kanske går det att hitta luckor i religionen som öppnar upp för mer människovänliga tolkningar? Kanske sympatiserar mer liberala muslimer inte med sharia alls? Ingen skulle i så fall vara gladare än jag. Det skulle ju faktiskt möjliggöra en fredlig samexistens med människor från andra religioner, kulturer och livsåskådningar.

Så hur förhåller det sig egentligen? Eftersom jag inte kände mig bekväm med att fråga muslimska bekanta sökte jag svaret genom att mejla till Göteborgs moské:

Hej Göteborgs moské!

Jag har två frågor rörande brott och straff inom islam:

  1. För vilka brott förespråkar islamisk lag dödsstraff?
  2. Hur ska dessa brottslingar avrättas enligt islam?

Jag har försökt hitta svaren på dessa frågor på nätet, men är inte säker på att jag har förstått. Hoppas ni kan hjälpa mig.

 

Därifrån fick jag ingen respons.

Jag har därefter skickat samma frågor till Islamportalen, Fråga imamen och Islam svarar. De har inte heller hört av sig.

Den kompakta tystnaden från personer och institutioner som borde kunna förklara gör mig ännu mer beklämd. Varför vill de inte berätta om sina övertygelser och syften? Jag kan inte låta bli att misstänka att det beror på att svaren är oacceptabla för den svenska majoritetskulturen.

Samtidigt har vi en statsminister som gett en utfästelse om att aldrig kritisera islam. Hur man kan lova att aldrig kritisera en ideologi vars juridiska system vill avrätta stora grupper av människor kan jag inte förstå.

Det här är inga futtiga småfrågor som kan förbises och ignoreras. Vad det i grund och botten handlar om är vilket Sverige vi vill att framtida generationer ska leva i. Kommer de att kunna åtnjuta den yttrandefrihet som redan nu börjar naggas i kanten? Kommer homosexuella svenskar även i framtiden att själva kunna välja hur de vill leva sina liv? Kommer landet att splittras av oförenliga motsättningar?

Vi har rätt att begära svar från muslimska ledare i Sverige om vad de representerar för åsikter och vilket samhälle de eftersträvar. Det är nämligen vårt samhälle de vill stöpa om. Och vi har faktiskt – oavsett vad Löfven uttrycker – rätt att ifrågasätta och kritisera religiösa dogmer som bryter med det svenska samhällets grundvärden.

Det är till och med av största vikt att vi gör just det.

Fotnot: Jag tar tacksamt emot förklaringar och förtydliganden från muslimska läsare och andra med insikt om religionen.

4 reaktioner på ”Vill muslimer i Sverige ha sharialagar?

  1. Hej.
    Ayan Hirsi Ali har sagt att ”muslimer vill ha sharialagar ända tills de har det.” Om jag mins rätt så är det i den här föreläsningen, under frågestunden, som hon säger detta. För övrigt en mycket bra föreläsning om Islam och övriga världen.

    Gilla

  2. vi behöver inte förstå ISLAM, vi vill inte ha muslimerna i Sverige, inte deras religion, eller deras historia, detta hör inte hemma i ett utvecklat, utbildad, västereuropeiskt land som Sverige! Sverige är ett kristet land, och ska så förbli, detta accepteras inte av ISLAM!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s