Hågahögen, som även kallas kung Björns hög, är en gravhög belägen i Hågadalen några kilometer väster om Uppsalas stadskärna. Den mäter 45 meter i diameter och är drygt sju meter hög. Dess högt belägna plats i landskapet gör att den är synlig på långt håll och bjuder på en imponerande utsikt.
Högen är namngiven efter den vikingatida härskaren kung Björn, som sannolikt levde på 800-talet. Det var vetenskapsmannen Olof Rudbeck d.ä. som ansåg att Björn låg begravd där, vilket gav upphov till beteckningen. Arkeologiska utgrävningar har emellertid visat att graven är betydligt äldre än så – hela 3000 år gammal.
Hågahögen är framför allt känd som Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Utgrävningar 1902-1903 gav fynd av 52 gulddekorerade föremål, inte minst ett svärd, pincetter och knappar. Smycken i form av guldspiraler och ett mantelspänne talar för att högen kan ha varit gravplats åt en kvinna, medan rakknivar pekar mot att det rör sig om en manlig grav. I högens ytskikt har man gjort fynd av ben från ekorrar, svin och hundar, liksom spridda rester av människoben. Markundersökningar visar dessutom att eldar tänts på högen. Den förefaller således ha varit plats för riter och ceremonier. Fynd av ett spjälkat människoben kan tyda på att de rituella festmåltiderna innehållit inslag av kannibalism, där märgen sögs ur benpiporna.
Högen omges av ett gravfält med stensättningar och resta stenar. Mest imponerande är en välbevarad skeppssättning. I området har arkeologer funnit rester av boplatser, liksom några av de äldsta spåren av järnframställning i Sverige. Platsen har onekligen haft ett stort historiskt inflytande.
Hågadalen är ett fint utflyktsmål, väl värt en omväg. Nedanför gravhögen finns iordningsställda picknickplatser och det går att köra bil till en närbelägen parkering. En promenad genom de omgivande markerna, som efter århundraden av bete och slåtter bjuder på en sällsynt artrikedom, är en upplevelse i sig. Fynd från utgrävningarna går att beskåda på Historiska museet i Stockholm.
Tryckta källor:
Andersson, Aron och Jansson, Ingmar (1984), Klenoder ur äldre svensk historia, Gidlunds
Erikson, Bo G och Löfman, Carl O (1985), Sagan om Sverige, Natur och Kultur
Smultronställen i naturen: Kung Björns hög i Hågadalen. Informationshäfte tryckt av Uppsala kommun
Otryckta källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5gah%C3%B6gen
https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=11326&typ=artikel
Information har även inhämtats vid besök i Hågadalen.
Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet