Svenska sägner, del 3: Den inmurade flickan på Torpa stenhus

Torpa stenhus utanför Uricehamn är en av Sveriges mest välbevarade medeltida borgar. Givetvis finns där, precis som på alla slott med självaktning, ett antal slottsspöken med anknytning till platsen. Framför allt är det ättlingar till släkten Stenbock som på olika sätt manifesterar sin närvaro, men en omtalad och välspridd sägen låter också berätta att borgen hemsöks av en flicka som blivit inmurad i en av väggarna.

Historien om den inmurade flickan tar sin början i en avlägsen tid, då en riddare fanns bosatt på Torpa. Han hade två döttrar, varav den ena vid ungefär femton års ålder fick resa iväg för att besöka släktingar i Danmark. När hon kom hem berättade hon i förtroende för sin yngre syster att Danmark härjades av pest och att hon misstänkte att några personer på den båt hon färdats med hade smittats. Fadern, som hörde samtalet, blev rädd att flickan själv kunde bära med sig sjukdomen och tvingades fatta ett svårt beslut. Enligt sägnen väckte han henne mitt i natten och satte henne på en stol invid ett litet bord med ett par ljus, varpå några murare lät resa en vägg omkring henne. I fyra dagar ska systern sedan ha suttit intill väggen och försökt lugna den gråtande och klagande flickan genom att tala med henne. När gråten upphörde den femte dagen ska sorgen ha drivit systern till att kasta en förbannelse över väggen, för att ingen någonsin skulle kunna störa flickan därinne.

I senare tid ska man vid flera tillfällen ha försökt bryta upp väggen utan att lyckas. En byggherre skar sig på en rostig spik och drabbades av blodförgiftning, medan en annan ramlade nerför den intilliggande trappan och skadade sig mycket illa. Sedan dess har väggen lämnats ifred och hur mycket sanning som finns i den grymma historien har aldrig blivit klarlagt. Därför finns det utrymme för besökare att än idag fundera, fantisera och bilda sig egna teorier.

 

Fotnot: Torpa stenhus är privatägt, men guidade visningar erbjuds. På slottet finns flera utställningar om platsens historia och sommartid arrangeras medeltidsdagar.

 

 

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige: En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Wivall, Per; Grenholm, Lennart (red. 1992), Värt att se i Sverige, Bonniers

 

 

Otryckta källor:

https://slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=66

https://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus

https://www.vastarvet.se/kunskap–fakta/sanningar-och-myter/den-inmurade-flickan/

http://www.torpastenhus.se/om-torpa-stenhus/slottsspöken

En reaktion på ”Svenska sägner, del 3: Den inmurade flickan på Torpa stenhus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s