En riktigt västgötsk julkrubba

Nu närmar sig julen och många av oss tar fram juldekorationer att pryda hemmet med. Ibland kan julprydnader bära med sig särskilda minnen eller en speciell historia. För några dagar sedan fick jag ett mejl från en bekant, som ville visa mig sin julkrubba. Med hennes tillåtelse berättar jag nu om den här på bloggen. Hon skriver helst på ett annat språk, men nedan har jag gjort en översättning av hennes mejl till svenska:

Jag tog fram min julkrubba idag och jag tänkte att du kanske skulle tycka att den är intressant. Det är en riktigt västgötsk krubba. Träsnidaren är Harald Svensson. Han var bonde i hela sitt liv och när han gick i pension började han tälja träfigurer. Han gjorde mest hästar och lantbruksutrustning dragen av hästar. Han skrev en liten bok om sig själv, med titeln Nånting i hästväg. Jag frågade honom om han kunde göra en julkrubba åt mig, men han ville inte — han sa att han bara täljde saker han hade sett. Men jag hade en liten diskussion med honom om vad en julkrubba är och betyder. Jag sa till honom att min tolkning var att den inte bara borde handla om människor i Egypten, utan att den borde gälla alla människor. Så födelsen av ett barn, hopp för framtiden, gåvor och stöd från grannar, sådant kunde han göra. När jag sedan såg att han hade gjort de tre vise männen med gåvor i form av julkorv, knäckebröd och en korg med lingon fick jag verkligen tårar i ögonen. Då kunde jag se att han förstod vad jag menade. Jag skickar dig en bild.

Julkrubban är verkligen unik och jag kan inte tycka annat än att den är fullständigt bedårande. Träsnidaren har lagt ner mycket möda på att ge varje ansikte ett personligt uttryck. En annan vacker detalj är ängeln som klappar ett får till höger i bild. Betraktaren kan lätt förstå att det är julevangeliet som skildras, samtidigt som anletsdrag, kläder och redskap är hämtade ur det svenska bondesamhället, så att julens budskap förflyttas till Sverige. Jag skickar ett stort tack till Cathy, som valt att dela med sig av den.

3 reaktioner på ”En riktigt västgötsk julkrubba

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s