Ett boktips inför julen

Den svenska tomten är inte riktigt som andra. Han har ett annat sinnelag och delvis ett annat ursprung. Det står klart för den som läser folklivsforskaren Ebbe Schöns bok Vår svenske tomte.

Ebbe Schön är en av Sveriges mest välbekanta folklorister och författare till ett stort antal omtyckta böcker om nordisk folktro. Frågan är dock om han inte i Vår svenska tomte har överträffat sig själv. Med en fridfullt berättande ton beskriver han vilken betydelse tomten har haft i vårt land och hur han påverkat livet i både vardag och fest. I boken får läsaren följa hur den gamle gårdstomten genom århundradena har fått olika roller, för att sedan på 1800-talet möta helgonet Sankt Nikolaus och bli jultomten.

Boken är rikligt illustrerad med tomtebilder av våra mest älskade konstnärer. Den återger också ögonvittnesskildringar och hågkomster av tomten från olika delar av landet. Likaså ges exempel på hur tomten figurerar i sagor, sånger, dikter och berättelser. Det är så charmigt att man ryser.

Vår svenske tomte är en vacker skildring av en av vår folktros mest framträdande gestalter och går att beställa från de flesta större bokhandlare på nätet. Den erbjuder stämningsfull läsning inför julen och lyfter samtidigt fram ett stycke värdefull kulturhistoria. Boken är också en fin julgåva som passar olika åldrar.

Ur Vår svenske tomte

När jag och en kamrat höllo på att timra ett boningshus, hörde vi, hur tomtarna höggo och flängde och hjälpte oss med arbetet. Men de tyckte inte om, när vi arbetade efter solnedgången. Så en lördagskväll skulle vi arbeta längre än vanligt. Min kamrat, som var ganska vidskeplig, ville ogärna gå in härpå men fortsatte dock arbetet. Under detta klämde han sitt finger av en stock, som ramlade ned. En stund därefter ramlade hela ställningen ned och vi med den jämte alla verktyg, som vi hade placerade på densamma. Vi kommo emellertid undan, utan att någon av oss blev skadad. Min kamrat var övertygad om, att hela äventyret berodde på, att vi ej slutat före solnedgången. Vi satte åter upp ställningen, varefter vi gingo in i stugan för att äta. Då vi åter kommo ut och till arbetet, voro våra verktyg försvunna från den plats, där vi lagt dem. Efter mycket letande fingo vi till sist se dem ligga där vi brukade lägga dem, sedan vi slutat arbetet om dagarna. Då sade min kamrat, att nu gjorde han ingenting mera denna dag.

Berättat av Hallsjö Per Jonsson från Mobyn i Västerdalarna

En reaktion på ”Ett boktips inför julen

  1. Pingback: Gårdstomte nummer nio samt tio… | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s