
Hunnestadsmonumentet var, när det var intakt, en av Sveriges mest storslagna lämningar från vikingatiden. Ursprungligen bestod det av åtta stenar, varav två runstenar och tre bildstenar, som ristats omkring år 1000. Monumentet var beläget sydöst om byn Hunnestad i Skåne, där det enligt inskriptionerna hade rests av stormännen Esbern och Tomme. På 1700-talet lät markägaren greve Erik Ruuth av Marsvinsholm rasera monumentet, sannolikt på grund av att det var i vägen när marken skulle nyttjas till jordbruk. Tre av stenarna återfanns senare i parken vid Marsvinsholms slott och finns nu utställda på Kulturen i Lund. Övriga har antagits gått förlorade.
Så igår gjordes en fantastisk upptäckt i samband med markarbeten utanför Ystad. Kommunen skulle dra nya ledningar för vatten och avlopp genom ett område med intressant arkeologisk historia, varför arkeologer var närvarande. När marken grävdes upp på platsen för en tidigare bro återfanns en av Hunnestadsmonumentets försvunna bildstenar. Sannolikt har den suttit i ett brofundament.
Den återfunna stenen är ungefär en meter hög och innehåller en ristning av ett djur, som möjligen ska tolkas som en varg. Kanske är det Fenrisulven som avbildas.
– Ett fantastiskt roligt fynd, som man inte trodde skulle inträffa. Den här stenen har varit borta så pass länge att vi trodde den var förstörd, säger runolog Magnus Källström till SVT Nyheter.
Nu ska stenen rengöras, undersökas och dokumenteras. Var den sedan kommer att ställas upp är ännu inte klart.
Fotnot: Bilden visar Hunnestadsmonumentet så som det avbildades av fornforskaren Ole Worm på 1600-talet. Den nu återfunna stenen är den av bildstenarna som ligger längst ner i bild, med siffran 6 skriven intill .
Läs mer:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forsvunnen-runsten-hittad-efter-300-ar
http://gamlalundavagen.se/runstenar/69/runstensmonumentet-i-hunnestad
Pingback: Året som gått | Kulturminnet