Klenoder ur vårt kulturarv, del 12: Prakthjälmarna från Vendel

Den så kallade Vendeltiden (ca 550-800 e.Kr.) är en unik tidsepok, som bara omnämns i Sverige. Kronologiskt infaller den under järnåldern och utgör upptakten till vikingatiden. Sitt namn har den fått av de rika fornfynd som gjorts i anslutning till båtgravarna i Vendels socken i Uppland. Det var dessa storslagna fynd som gjorde det nödvändigt att särskilja tidsperioden med en egen beteckning.

Till Vendelgravarnas mest framträdande föremål hör de rikligt utsmyckade prakthjälmarna. Detaljrikedomen är förbluffande och kvaliteten på hantverket förstklassig, vilket gör att hjälmarna närmast är att betrakta som konstverk snarare än bruksföremål.

Totalt har fem hjälmar hittats på gravfältet i Vendel och ytterligare fyra i det närliggande Valsgärde. De är tillverkade av järnskelett, på vilka plattor nitats fast. Ornamentiken är av järn och brons, med inslag av förtenningar. Utsmyckningarna består av tuppkamsliknande hjälmkammar, utsirade ögonbrynsbågar och mönstrade nässkydd. I vissa fall är hjälmarna utrustade med plåtar med små figurer i form av djur, ansikten eller krigare i kamp.

Varför hjälmarna fick sin särpräglade utformning kan vi idag inte veta, men kanske hade de sin viktigaste funktion som statussymboler. De tillhörande svärden som återfunnits i samma gravar är även dessa rikligt utsmyckade, men svaga i konstruktionen och knappast lämpade för strid. Svärden verkar snarare ha varit prydnader än regelrätta vapen. Kanske är förklaringen att Vendeltiden var en relativt fredlig period, som kan ha låtit konstnärlighet och estetik ta större plats än funktion. Det var, som historikern Herman Lindqvist uttrycker det ”de glittrande påfåglarnas kultur”, där hjälmarna fick bli smycken att bära på huvudet. Sannolikt användes de enbart av samhällets övre skikt och tjänade således även som härskarsymboler, likt senare tiders kungakronor.

Att det vendeltida hantverket blev uppskattat och fick vida spridning vet vi bland annat tack vare utgrävningar i Sutton Hoo i Storbritannien. Där har man funnit en båtgrav som närmast är en kopia av gravskicket i Vendel, inklusive resterna av en prakthjälm från Mälardalen.

Fotnot: Den översta bilden visar en hjälm på Historiska museet i Stockholm, medan den nedre är från Gamla Uppsala museum.

 

Tryckta källor:

Erikson, Bo G; Löfman, Carl O, Sagan om Sverige, Natur och Kultur

Lindqvist, Herman (1992), Historien om Sverige: Från islossning till kungarike, Norstedts

Ohlmarks, Åke; Baehrendtz, Nils Erik (1993), Svensk Kulturhistoria. Svenska krönikan, Forum

 

 

Otryckta källor:

Yngre järnålder

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/langsamt-formades-svearnas-rike

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vendeltiden

Information har även inhämtats vid besök på Gamla Uppsala museum och Historiska museet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s