Kulturhistoriska sevärdheter, del 47: Sundsvalls stenstad

20200720_152448

Den centrala stadskärnan i Sundsvall har en alldeles egen karaktär. Många av gatorna är breda och bebyggelsen utgörs av rikligt utsmyckade flervåningshus av sten. Bakom denna arkitektur finns en särskild historia, som tar sin början i en katastrof.

Den 25 juni 1888 utbröt den så kallade Sundsvallsbranden, som ödelade stora delar av staden. Det var den dittills största branden i svensk historia och förödelsen var enorm. När staden skulle återuppbyggas fördes långa diskussioner om hur liknande händelser skulle kunna undvikas, vilket resulterade i en stadsplan med breda gator och ett direktiv om att alla nya byggnader skulle uppföras i sten. Dessutom anlades en 44 meter bred esplanad genom stadskärnan för att kunna fungera som brandgata.

De hårda byggnadskraven gjorde att det främst var förmögna personer som kunde bebygga det nerbrunna området och de nya husen fick därför en pompös utformning. Ett av de främsta exemplen är Hirschska huset på Torggatan, som nu är byggnadsminnesförklarat. Ibland hävdas att huset fick vara modell åt de fastigheter som senare uppfördes längs Strandvägen i Stockholm. Den drake av mässing som placerats högst upp i ett av byggnadens torn ses som en av stadens symboler.

De kvarter som blev resultatet av Sundsvallsbranden kallas nu ”stenstaden”. Oftast ligger butiker på bottenvåningarna med åtråvärda bostäder ovanpå. Husens vackra utformning har gjort att området är en sevärdhet i sig. Att flanera på stenstadens gator och rikta blicken uppåt de detaljrika fasaderna är en speciell upplevelse och det som började med en tragedi har nu blivit stadens stolthet.

20200720_152138

Tryckta källor:

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

 

Otryckta källor:

Startsida

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenstan

https://www.höga-kusten.se/historiska-platser/stenstaden-sundsvall/

Information har även inhämtats vid besök i Sundsvalls stenstad.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 47: Sundsvalls stenstad

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s