När Lidingö mötte mångkulturen

NU HAR VI FÅTT NOG AV AFGHANISTANS KONSULAT

Under flera års tid har Lidingö haft problem med situationen runt Afghanistans konsulat. Trots upprepade tillsägelser och försök till lösningar fortsätter kaoset.

Konsulatet saknar fungerande kösystem och har inte ombesörjt behovet av väntrum och toaletter, så konsulatets besökare söker skydd, värme och uträttar sina behov i närliggande parker och hus. Kläder och matrester efterlämnas och det är ofta bråk och stök i anslutning till konsulatet.

Ovanstående citat är hämtat från Lidingömoderaternas Facebooksida 2021.01.26. Texten fortsätter med att beskriva de olägenheter som förekommit runt konsulatets verksamhet. Befolkningen på Lidingö verkar ha tagits på sängen av dessa problem. Att andra kulturer fungerar annorlunda än den svenska och resulterar i andra gränsdragningar, prioriteringar och beteenden verkar inte ha föresvävat dem.

I Sverige må det vara självklart att alla väntar på sin tur i en given ordning, att man inte lämnar skräp efter sig på offentliga platser och att konflikter helst löses på ett sansat och nedtonat sätt. Så ser det emellertid inte ut överallt. Värden är full av kulturer med en helt annan syn på kösystem, sophantering och konfliktlösning, vilket Lidingöborna kanske inte har haft så mycket erfarenhet av tidigare. Jag skulle vilja rekommendera dem att gå in på svtplay och titta på dokumentären Cinema Pameer, som visar hur människor agerar på en biograf i Kabul. Kanske kan det väcka igenkänning från miljön runt konsulatet och skapa större förståelse.

En reaktion på ”När Lidingö mötte mångkulturen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s