Föreningen Svenskt Kulturarv

Svenskt Kulturarv är en förening för museer, bygdegårdar, slott och andra kulturhistoriskt intressanta besöksmål. Syftet är att synliggöra svenska kulturmiljöer och öka intresset för historia och kulturarv. Bland föreningens medlemmar finns idag 270 institutioner, som tillsammans representerar över 300 kultursevärdheter.

På Svenskt Kulturarvs hemsida finns en medlemsförteckning med bilder och överskådlig information. Till föreningens verksamheter hör även att årligen ge ut kulturmagasinet Upptäcktsresan, som tipsar om utställningar och evenemang runt om i landet. Magasinet distribueras i maj och finns att hämta på turistbyråer, bibliotek och museer. Den som blir riktigt inspirerad kan köpa Kulturarvskortet (ca 200 kr), som ger 50% rabatt på de flesta av de sevärdheter som presenteras.

Med appen KulTur försöker Svenskt Kulturarv nå ut till en yngre publik. Appen, som är gratis, består av filmer, texter och frågesporter som på ett underhållande sätt presenterar kulturarvsmiljöer runt om i landet. Den kan användas individuellt av barn och ungdomar, eller som en del av skolans historieundervisning.

Enligt informationen på hemsidan vill Svenskt Kulturarv ”vara ett skyltfönster för det fantastiska utbud av miljöer, föremål och kunskap som finns på svenska museer, slott och andra historiska platser.” Den målsättningen måste man nog säga att de lyckas väl med att uppfylla. Har man väl börjat är det svårt att sluta bläddra bland de frestande beskrivningarna av olika sevärdheter. Som inspiration och planeringsverktyg för kulturhistoriska upptäcktsfärder är Svenskt Kulturarvs publikationer ett mycket gott stöd.

Mer finns att läsa på hemsidan:

http://www.svensktkulturarv.se/

Fotnot: Bilden ovan visar friluftsmuseet Wadköping i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s