Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är en vintermarknad, som varje år hålls första torsdag till lördag i februari. Marknadens historia löper tillbaka till 1602, då Hertig Karl lät utfärda ett påbud om att marknadsplatser skulle upprättas i lappmarken. Syftet var att tydligare knyta landets norra delar till statsmakten och att skapa vägar för spridning av den kristna läran. Marknadsdagarna följdes därför av en söndag som var avsedd för gudstjänster, dop, bröllop och jordfästningar.

1605 hölls marknaden i Jokkmokk för första gången. Sedan dess har den levt kvar och utvecklats till en folkfest med ett stort antal kulturarrangemang. Marknaden fungerar också som årlig samlingsplats för samer. Besöksantalet brukar, trots att temperaturen ofta är 20 minusgrader eller lägre, uppgå till mer än 40 000.

Under marknadens tidigaste århundraden inriktades handeln mot skinnvaror, renar, torkad fisk, salt, mjöl, silver och vadmal. Något senare kom tobak, kaffe, socker och godis. I modern tid saluförs allehanda ting, men försäljning av samiskt hantverk är ett av marknadens karakteristiska inslag. Det har också blivit tradition att en rajd med renar förs genom samhället.

År 2021 blir Jokkmokks marknad digital, men kommer att pågå under de ordinarie marknadsdagarna 4-6 februari. Marknadens ”besökare” kommer att kunna ta del av särskilda erbjudanden och lyssna på seminarier via internet. Mer information finns på marknadens hemsida.

 

Tryckta källor:

Mokvist, Åke (1984), Svenska folkfester, ICA-förlaget

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

 

Otryckta källor:

Välkommen

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jokkmokks_marknad

2 reaktioner på ”Jokkmokks marknad

  1. Pingback: Jokkmokks marknad och Same-romantik.. | Hedniska Tankar

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s