En färd genom Härjedalen

Härjedalen är något alldeles speciellt. Nedan följer ett förslag på en bilresa genom landskapet, med besök till några av de främsta kulturhistoriska sevärdheterna. Turen är tänkt som en sommarresa (vägen över Flatruet är ofta stängd vintertid) och kan göras på 3-4 dagar beroende på tidsåtgången vid de olika besöksmålen. 

Vår resa börjar i landskapets östra ände, i det lilla samhället Älvros. Den färgstarkt inredda 1500-talskyrkan, med ett idylliskt läge vid älven Ljusnan, anses vara en av Sveriges finaste äldre träkyrkor. Interiören domineras av bygdemålaren Erich Wallins mustiga dekorationsmålningar från 1700-talet, men innehåller även ett stort antal snidade trädetaljer i bjärta färger. Utanför finns en ståtlig klockstapel.

20210728_145626

På andra sidan vägen finns en fint bevarad 1700-talsgård, som förvaltas av Älvros hembygdsförening.

En kort bilfärd därifrån tar oss upp på Ytterberg, där vi hittar en by med samma namn. Byn har anor från 1500-talet, men de flesta bevarade byggnader är från 17- och 1800-talet. Husen är privatägda och hålls inte öppna för allmänheten, men det går bra att ta en promenad för att beundra det ålderdomliga byggnadsskicket från utsidan.

När vi sett oss mätta reser vi vidare mot den lilla staden Sveg. Samhället i sig är ganska oansenligt, men den omgivande naturen är säregen och väl värd att ta del av. Sommartid ger kvällsljuset grönskan utmed älven en särskild lyster.

20200716_201638

Efter att ha lämnat Sveg gör vi åter en avstickare upp på höjderna, denna gång till Duvberg. Duvberg visar upp en av Härjedalens bäst bevarade äldre bymiljöer, men blicken glider gärna bort från de väderbitna trähusen mot de omgivande bergen och Ljusnans dalgång. Varför Duvberg kallas ”utsikternas by” är lätt att förstå.

20200717_094409

Vi behöver inte åka långt innan vi når vårt nästa stopp. I Remmet, några kilometer väster om Duvberg, ligger Gammelremsgården, som är en till stora delar bevarad gårdsmiljö från 1700-talet. Enligt en lokal sägen har gården bebotts av en man kallad Stor-Remsen, som ska ha haft en makalös arbetsförmåga. Om ryktet talar sanning ska han vid ett tillfälle ha rest sju lador på en dag.

20200717_102642

Gården utgörs av ett flertal trähus, som arrangerats i en fyrkant. Idag är den byggnadsminnesförklarad och betraktas som ett av de finaste exemplen på Härjedalens traditionella arkitektur. Mangårdsbyggnaden med sina vackra vägg- och takmålningar intar en särställning. Skulle gården vara stängd går delar av målningarna att se genom de krumma fönstren.

Vi fortsätter följa Ljusnan och färden bjuder ibland på hisnande utblickar mot Sånfjället. Till slut når vi samhället Hede, vars välskötta hembygdsgård ligger strategiskt placerad utmed genomfartsleden. Den pampiga Oppgårdsstugan med sin iögonfallande förstukvist är mycket sevärd. Sommartid finns servering för den som behöver en paus.

Härifrån väljer vi att lämna den stora vägen, för att köra vidare på en grusväg genom skogen mot Messlingen. Det gäller att vara uppmärksam, för här lever renar i stora skaror och så värst rädda för bilar är de inte.

20200717_124403

Vid Messlingen viker vi av mot Ruvallens fäbod och kör ner på en privat väg, som vi får betala en liten slant för att använda. Där vägen tar slut finns parkeringsmöjligheter och därifrån kan vi börja vår vandring mot en av resans höjdpunkter de 4000 år gamla hällmålningarna vid Ruändan. Leden går fram över hällar och spångförsedda våtmarker, ibland kantade av fält med ängsull, innan vi når den lodräta klippvägg som smyckats med figurer av järnockra och fett. Bland de avbildade djuren finns älg, ren och björn. Kanske finns också vildsvin eller bäver bland motiven, men helt säkra kan vi inte vara. Att färgen ätit sig in i berget och blivit kvar i tusentals år är hisnande att tänka sig. Arkeologiska utgrävningar har gjort fynd av eldstäder, där datering av kolet visat att människor återvänt under flera tusen år. Uppenbarligen har Ruändan haft stor betydelse och kanske har platsen nyttjats för kultutövning.

20200717_141028

Efter vår vandringstur fortsätter vi bilfärden till Mittådalen, där vi kan ta del av samisk bebyggelse och kultur. Den som vill kan köpa hantverk och fällar. Här måste vi också göra ett vägval. Ett alternativ är att fara söderut, till Funäsdalen, för att titta på Härjedalens fjällmuseum och den intilliggande fornminnesparken. Efter lite tvekan väljer vi emellertid att fortsätta vår färd åt norr och resa över den vidsträckta kalfjällsplatån Flatruet. Nu befinner vi oss på Sveriges högst belägna bilväg och utsikten är vidunderlig åt alla håll.

20200717_152719

På andra sidan når vi fjällbyn Ljungdalen. Här finns gravar som vittnar om mänsklig aktivitet under järnåldern och gruvhål som erinrar om 1700-talets malmbrytning. Det är också en vacker plats att stanna på för att göra vandringar ut till säregna naturupplevelser, inte minst i Helagsmassivet. Ljungdalen får därför bli sista anhalten på vår resa, innan vi kanske återvänder söderut eller tar oss vidare mot Jämtland.

 

Tryckta källor:

Erikson, Bo G ; Löfman, Carl O (1985), Sagan om Sverige, Natur och Kultur

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

Thaning, Olof (red. 1980), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://www.gluseum.com/SE/Remmet/189070297804352/Gammel-Remsg%C3%A5rden

Information har även inhämtats på plats vid de olika besöksmålen.

2 reaktioner på ”En färd genom Härjedalen

  1. Pingback: Kulturminnets tips för en semester i Sverige | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s