Svenska bilder och berättelser, del 1: En ung familj på 1940-talet

I början av 1940-talet, mitt under ett brinnande världskrig, stod det unga paret Doris Wahlström (1922-2009) och Lars Hallberg (1917-1987) i begrepp att börja bygga upp ett liv tillsammans. Deras tillvaro som nybildad familj i en dramatisk tid skildras här med hjälp av fotografier ur ett privat fotoalbum.

År 1940 hade den 18-åriga Doris fått anställning som sekreterare och telefonist på Bofors i hemstaden Karlskoga. På samma företag arbetade radioteknikern Lars, som en tid dessförinnan flyttat dit från Eskilstuna. Deras första möte uppstod när Lars en dag hade ett ärende på kontoret där Doris skrev maskin. Han retades med henne genom att hålla handen för skrivmaskinens tangenter, varpå hon irriterat föste undan honom. Några dagar senare kom Lars tillbaka med handen i bandage – Doris avvärjning hade varit så våldsam att han brutit ett finger! Det avskräckte honom emellertid inte från att fortsätta stifta bekantskap med flickan på kontoret och med tiden blev de ett par.

Lars och Doris förlovade sig på senhösten 1941. Det rådde order om mörkläggning, så att alla fönster hölls övertäckta och gatlyktorna släckta. Därför var det mörkt och öde den kväll då Lars begav sig till guldsmeden för att hämta förlovningsringarna. Själva förlovningen ägde rum i Doris mors hus, där Doris fortfarande bodde kvar. Nedan ses Lars och Doris leta efter lysningsannonsen i tidningen. På bordet står gratulationsbuketter.

Det var inte en enkel tid att börja forma en framtid i; vardagen präglades av ransoneringskort, oroväckande världspolitik och hotfull nyhetsrapportering. Ändå tycktes livet le mot den unga Doris, som två veckor efter förlovningen blev vald till Karlskogas Lucia. Det var Lars som utan hennes vetskap hade nominerat henne.

Genom bevarade bilder går det att se att det trots tidens allvar fanns utrymme för glädje och lek. I albumen finns bilder från en livlig möhippa med en stor skara muntra damer. Det lilla livet fortgick, trots det mörker som tornade upp sig runtomkring.

Själva bröllopet dröjde dock. Lars blev inkallad till militärtjänstgöring och blev borta länge. I albumen finns ett stort antal fotografier från det militära livet, men sammanhang och platser går idag inte att utläsa.

Tillslut kunde emellertid den privata sfären ges utrymme igen. 11 november 1944 vigdes Lars och Doris i Karlskoga kyrka och blev så äntligen äkta makar. På fotografierna ses en högtidlig och vacker bröllopsfest, där prästen fått hedersplatsen vid brudparet. Brudens far saknas bland gästerna, vilket beror på att modern inte ville berätta vem han var. Den hemligheten valde hon att bevara för Doris livet ut.

1947 fick Lars och Doris sitt första barn, en pojke. Familjen hade då flyttat till Lidingö utanför Stockholm och bosatt sig på Torsvikssvängen. Lars arbetade med radioteknik på Centrum Radio och AB Gösta Bäckström, medan Doris nu blev hemmafru. Med i flytten från Karlskoga följde Doris mor, som kom att bo tillsammans med familjen fram till sin död många år senare.

Albumen vittnar också om ett rikt fritidsliv med många aktiviteter och sociala kontakter. Lars och Doris var engagerade i scoutrörelsen och ett flertal fotografier beskriver utfärder i skogen, övernattningar i tält och idylliska naturupplevelser.

Lars ägnade även en del av sin fritid åt radiotelegrafi och makarna deltog i möten med andra telegrafister och radioamatörer. På dessa sammankomster ter sig stämningen avslappnad. Det är svårt att föreställa sig att stora delar av Europa vid samma tid låg sönderbombade och kämpade för att resa sig ur ruinerna.

1948 fick Lars och Doris sitt andra barn. Året därpå hade krigets svallvågor sjunkit undan så pass mycket att de kunde åka på en försenad bröllopsresa – till Italien. Kort därefter gick 1940-talet över i ett nytt – och betydligt lugnare – decennium, som kom att bära med sig stora förändringar, både för den växande familjen och Sverige i stort.

Har du ett särskilt fotografi, en släktklenod eller en speciell historia som du skulle vilja dela med dig av? Skriv och berätta! Enklast hör du av dig till Kulturminnet genom att nyttja kontaktformuläret under rubriken ”Kontakt”. Genom att dela minnen, bilder och levnadsbeskrivningar kan vi hjälpas åt att förvalta berättelsen om Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s