En intressant observation rörande vår samtidskultur

Läkaren Erik W Larsson har skrivit en mycket intressant artikel i nättidskriften Kvartal, där han beskriver hur vår tids trender försvårar för personer med autismspektrumstörning, som Aspergers syndrom.

Personer med Asperger fungerar ofta väl i samhället och kan uppvisa enastående begåvning inom ämnen som intresserar dem, men har svårigheter i det sociala samspelet. Utmärkande är att de tänker i konkreta termer och har svårt att läsa av subtila undermeningar i det som uttrycks. Därför förstår de inte alltid hur de uppfattas av andra och kan vara rättframt sakliga på ett sätt som ibland betraktas som olämpligt.

I vår tid, där ett stort antal samhällsfrågor har blivit minerad mark och dominerande politiska strömningar kräver förskönande omskrivningar eller tillrättalagda vinklingar i diskussionen av känsliga spörsmål, har det blivit allt svårare för personer med Aspergers syndrom att passa in. De bygger helt enkelt upp sina resonemang kring rena fakta, utan att anpassa bilden till vad som anses vara politiskt korrekt. Exempelvis klarar de inte att blunda för vetenskap som påvisar skillnader mellan män och kvinnor när genusfrågor ska diskuteras. Erik W Larsson formulerar det som ”ett slags kronisk uppriktighet och oförmåga till hyckleri”.

Erik W Larssons observationer är mycket träffande och kan skapa hög grad av igenkänning även för den som inte är diagnostiserad med något neuropsykiatriskt tillstånd. Hans artikel finns att läsa i sin helhet här:

8 reaktioner på ”En intressant observation rörande vår samtidskultur

 1. Mycket intressant, det kan man förstå att det blir problem. På min frus arbetsplats med enbart kvinnor (utom en) har de anställt en man med Aspberger. Min fru säger att han inte pratar. Han kan prata, men väljer att mest nicka, skaka på huvudet eller skriva lappar. Nu när jag läser vad du skriver, så slår det mig att det kanske beror på att han helt enkelt vet att han riskerar att säga något som kan såra eller missuppfattas. Skall testa den hypotesen med frugan.

  Gilla

 2. En annan sak som poppar upp i huvudet: Häromåret blev en amerikansk professor och nobelpristagare sparkad från sitt eget forskningslabb. Orsaken var att han hade sagt att han hade svårt att arbeta med kvinnor. Han sa att han inte förstod sig på kvinnor; ibland blev de kära i honom. Ibland började dom gråta i labbet. Han förstod ingenting av detta, det blev för komplicerat, han ville bara forska.

  Många av de superintelligenta; de där med IQ 130-150+ har stora problem med det sociala samspelet. Men det är också bland dessa som de fantastiska kunskaps- och tekninksprången tas. Skulle tro att om man plockade bort 1000 av de mest betydelseflla sådana genom mänskligheten; så hade världen sett helt annorlunda ut. Vi kanske inte ens nått den industriella revolutionen. Ta t.ex. bort Nikola Tesla: hade vi ens haft växelström idag? Det är inte säkert.

  Gilla

 3. Många av dessa supergenier hade aldrig fungerat i dagens utbildning eller universitet. De hade fått varningar efter varningar och till slut fått gå. Jag hade en vän som undervisade i matematik på Chalmers och han råkade ständigt ut för utredningsärenden. Mest var det för att han vägrade att göra enklare tentor eller vägrade rätta tentorna snällare; allt eftersom kvaliteten på studenterna minskade. (Han berättade att på 1980-talet missade färre än 10% den första tentan, 20 år senare missade 90% den första tentan. Skolan får inte betalt för studenter som missar tentor.)

  Vid ett föreläsningstillfälle stördes föreläsningen av ringande och pipande mobiltelefoner. Han sa då att ”den nästa som har en ringande mobiltelefon försvinner ur föreläsningssalen”! Några minuter senare ringde det och utan att vända sig om från griffeltavlan han skrev på, skrek han: ”Ut ur föreläsningssalen!” När han väl vände sig om, var det en muslimsk student i slöja som hade den ringande mobilen. Hon anmälde honom för rasism och diskriminering. Det blev oerhört långa förhör ända upp till rektor har jag för mig. Han fick behålla jobbet till slut, men var mycket illa omtyckt bland cheferna på Chalmers. Dock mycket uppskattad som lärare – om man googlar hans namn, omnämns han på sociala medier med mycket varma ordalag av tidigare studenter från Chalmers.

  Gilla

 4. Förvisso är artikeln intressant. Ännu intressantare är dock hur ofta grundlösa beskyllningar, ryktesspridning och rent skitprat på Internet förekommer, ungefär i stil med vad författaren till den kända behavouristiska boken ”Games People Play” (se här https://en.wikipedia.org/wiki/Games_People_Play_(book)) sa om språkspelet ”alkoholist !”

  En känd ”debattt-teknik” eller snarare härskar-teknik är idag att påstå att varje debattör, man ogillar personligen eller hatar, tydligen skulle ha någon neurologisk åkomma på något vis – helt utan om man alls vet, ifall detta är sant eller inte.

  I helgen fick jag veta, att en kvinnlig person som har att göra med den ökända sk ”Forn Sed” rörelsen tydligen hängt efter mig i flera år, och på Facebook, Instagram, andra bloggar med länk eller anknytning till min egen låtit sprida ut både detta och ännu fler påståenden om just mig. Det är ynkligt att ett sådant beteende eller exempel på ”vuxenmobbing” eller ”dålig nettiquette” alls skall förekomma, men vad gör man ? Polisanmälan är i de flesta fall lite väl grovt, och anmälan till webbmastrar likaså. Dessutom nyttar det föga, när rykten och ”drev” redan är i svang…

  Gilla

 5. Densamme, alltid lika välskrivande, svensk-amerikanske psykiatrikern Eric W recenserar också en intressant bok om autism i senaste Axess.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s