Kulturhistoriska sevärdheter, del 48: Glanshammars kyrka

20200722_124539

Glanshammars kyrka utanför Örebro är kanske en av Sveriges vackraste religiösa byggnader. Invändigt är ytorna täckta av sirliga vägg- och takmålningar i en nedtonad färgskala med stor detaljrikedom . Inne i kyrkorummet kan man tillbringa många timmar och ständigt upptäcka något nytt som fångar blicken.

De många fornlämningarna i kyrkans närhet visar att Glanshammartrakten varit befolkad länge. Kyrkans historia går tillbaka till 1000-talet, då en vikingakyrka i trä fanns på platsen. På den tiden var området centrum för bygden norr om Hjälmaren och fungerade som tings- och handelsplats.

På 1100- eller 1200-talet byttes träkyrkan ut mot en stenkyrka, som under de påföljande århundradena kom att byggas ut i etapper. Mot slutet av medeltiden hade den förvandlats till en praktfull tvåskeppig kyrka med de imponerande stjärnvalv vi kan se idag.

I kyrkan finns ännu en stor samling konstskatter från dess olika epoker. Till de äldsta hör medeltida helgonaltare, triumfkrucifix och dopfunt. De betagande målningarna är från slutet av 1500-talet och har målats av Närkekonstnären Anders Jordansson Ryttare. Bland de många motiven finns Adam och Eva, Noaks ark och Gud fader själv. Resterna av en målning från 1200-talet går också att se.

Om kyrkans historiska förflutna vittnar även ett flertal runstenar. Av Närkes 29 kända runstenar har inte mindre än åtta påträffats inuti kyrkan eller i dess omedelbara närhet. Några av dem har lämnats till Örebro länsmuseum, men än idag finns flera stenar kvar för kyrkobesökarna att beundra. En ganska oansenlig sten sitter i kyrkogårdsmuren som vetter mot kyrkans gravkor, medan en välbevarad runsten inuti kyrkan har tagits fram och går att se genom en glasruta i golvet. Utvändigt har putsen på ett ställe knackats bort för att blotta en underbar runsten i svart granit, som nu pryder kyrkofasaden som ett smycke.

20200722_125104

Mängden sevärdheter gör Glanshammars kyrka svår att helt tillgodogöra sig på egen hand. Att gå runt med en lokal guide är därför att rekommendera. Sommartid finns guider på plats i kyrkan för att erbjuda visningar.

Glanshammars kyrka har varit stängd under hösten och vintern för rengöring av väggarna. Planen är att den ska öppna igen till påsk och målningarna kommer då att framträda vackrare än på mycket länge. Att göra en utflykt till Glanshammar i vår eller sommar kan vara en riktigt bra idé.

 

Tryckta källor:

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

 

Otryckta källor:

https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/kulturmiljoer/glanshammars-kyrka.html

https://www.svenskakyrkan.se/glanshammar

Information har även inhämtats vid besök i Glanshammars kyrka.

3 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 48: Glanshammars kyrka

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s