Tillgängliggör kulturarvet inför sommaren!

Ett av Kulturminnets främsta syften är att göra kulturarvet synligt. Vi lever i ett land med fantastiska kulturskatter, som inte ges den uppmärksamhet och omsorg de förtjänar. Tyvärr förmedlar inte heller den svenska skolan de bakgrundskunskaper som krävs för förståelse av kulturarvets värde och om svensk kultur någon gång omnämns i etablerad media, så är det i regel i negativa och förminskande ordalag. Mot denna mentala kulturförstöring vill Kulturminnet vara en motvikt, som inspirerar till kulturarvsupplevelser och kunskapsinhämtning.

Kulturminnets självpåtagna uppdrag är inte lätt. I en tid där kulturarvet inte ges plats i samhällsdebatten får det oundvikligen en undanskymd och nedprioriterad roll; kyrkor hålls stängda, runstenar vittrar bort och åratal går mellan imålningstillfällena av våra hällristningar. Parkeringsmöjligheter, allmänna transportmedel och informationsskyltar som underlättar upptäckandet av historiska platser saknas ofta.

Det är därför med stor glädje som jag nu kan konstatera att frågan har uppmärksammats i – ja, faktiskt – Expressen. I en välskriven debattartikel lyfter historikern och krönikören Gunnar Wetterberg problemen med kulturarvets otillgänglighet och lämnar konkreta förslag på hur situationen kan förbättras. För detta finns, konstaterar Wetterberg, särskilda skäl just nu när pandemin gör att allt fler människor tvingas semestra på hemmaplan. Svemester-trenden är inte bara en utmaning, utan öppnar även möjligheter. Det är tid för våra kulturarvsförvaltande institutioner att vakna – nu har de chansen att nå ut och få svenska folket att öppna ögonen för alla de märkvärdigheter vårt land har att visa upp. Skriv förslag på rundturer, anställ kunniga guider, arrangera rundvandringar, publicera inspirationsmaterial!

Det har i flera sammanhang hävdats att 2020 var året då svenskarna återupptäckte landets natur. Nu hoppas jag att 2021 blir det år då det svenska kulturarvet får ett uppsving och att svenskarna med sällan skådad upptäckarglädje börjar ta del av upplevelser och miljöer de knappt varit medvetna om fanns. Om fler skribenter följer i Wetterbergs spår, och ges utrymme att föra fram sitt budskap, torde det inte vara omöjligt.

Öppna kyrkorna! Det allra rikaste kulturarvet finns utspritt i landets kyrkor, det perfekta målet för strövtåg i landskapet. Men – när vi skulle beundra Albertus Pictors medeltidsmålningar i Mälardalen för några år sedan var fyra av sex kyrkor stängda (vapenhuset i Solna och överflödet i Härkeberga räddade dagen). 

Lika illa var det när vi skulle beundra Trydemästarens fantastiska dopfuntar från 1100-talet på Österlen – det tog tre år innan vi sett alla sex. Öppna kyrkorna, anställ de arbetslösa kulturvetarna för att guida och berätta, snitsla rundturer mellan skatterna!

Skylta borgarna! Häromåret for vi runt med Anders Ödmans utmärkta ”Borgar i Skåne” som vägvisare. Vi kravlade under taggtråd, vadade i komockor, och kämpade oss fram till stora högar som var resterna av någon mott eller borg från 1300-talet eller så. För det mesta utan någon som helst hjälp av information på platsen. Sveriges äldsta boplats vid Finjasjön, bortåt 14 000 år gammal, har bara en bitte liten platta. 

Gunnar Wetterberg

Läs mer:

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/oppna-kulturarvet-for-svemestrarna/

En reaktion på ”Tillgängliggör kulturarvet inför sommaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s