Sverige har fått en nationalblomma

De svenska landskapsblommorna har en lång tradition, men någon nationalblomma har vi inte haft förrän nu. På initiativ av Svenska Botaniska Föreningen har svenskarna fått rösta fram sin favorit och intresset har varit stort; över 81 000 personer har valt att delta. När resultatet nu sammanställts står det klart att vinnaren är liten blåklocka (Campanula rotundifolia). Andraplatsen går till linnea och bronsmedaljen till styvmorsviol.

Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker att Carl von Linnés favoritblomma (linnean) hade varit en stark representant för Sverige, men liten blåklocka är också ett klokt val och en värdig vinnare. Den är vanlig i stora delar av landet och förekommer även i fjällvärlden. Blomstringstiden är lång: från juli till september. De skira klockorna är mycket vackra och har en färg som liknar den svenska flaggans. De är vanliga värdväxter åt blomsovarbin, som gärna söker skydd inne i klockan.

Svenska Botaniska Föreningen beskriver på sin hemsida att de under omröstningsperioden fått ta del av ett stort antal kommentarer, privata bilder och personliga berättelser om favoritblommans betydelse. Nu återstår att se vilket symbolvärde nationalblomman kommer att få och hur den kommer att användas.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-nya-nationalblomma-liten-blaklocka–2

En reaktion på ”Sverige har fått en nationalblomma

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s