Hjälp till att återställa Vidfamne

Här på bloggen har jag tidigare skrivit om Äskekärrskeppet, som är Sveriges enda bevarade vikingaskepp. Jag uppmärksammade då att Sällskapet vikingatida skepp byggt en rekonstruktion under namnet Vidfamne, vilken bidragit med nya kunskaper om den vikingatida seglingskonsten. Tyvärr har jag nu fått anledning att återkomma till ämnet, då en olyckshändelse gjort att föreningen behöver hjälp att på nytt få Vidfamne i sjödugligt skick.

27/3 utbröt en brand i en industrilokal på Ringön i Göteborg. Tio meter från byggnaden låg Vidfamne förtöjd, men klarade sig undan eldens härjningar tack vare en gynnsam vindriktning. Däremot förlorades Vidfamnes segel och rigg, som förvarades i den nu nedbrunna lokalen. Seglet var 88 kvadratmeter stort och handsytt av lintyg. På sin hemsida skriver föreningen att det är otroligt många ideella arbetstimmar som nu gått förlorade, men att man hoppas kunna sy upp ett nytt segel till Vidfamne.

Vidfamne har blivit en välbekant syn utmed Bohusläns kust och är det enda svenska vikingaskepp som återskapats i enlighet med originalet. Den som vill bidra till att åter ge Vidfamne vind i seglen får gärna skänka ett bidrag.

Mer information finns på föreningens hemsida:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s