Öländska fornminnen förstörda vid illegal kabelgrävning

Skäftekärr på Öland är ett område som är känt för sina omfattande fornminnen från järnåldern. Här låg en by under folkvandringstiden och kvar finns lämningar av bostäder, gravfält och odlingsmarker. Många av dem är ännu outgrävda och väntar på att få berätta sin arkeologiska historia. Tyvärr har den möjligheten nu förstörts för all framtid längs en stäcka på 1,5 kilometer, där företaget Eon och underleverantören One Nordic utan tillstånd grävt upp, schaktat och lagt elkablar.

De olagliga grävningarna upptäcktes av privatpersoner, som utan att få gehör försökte få anläggningsarbetarna att sluta gräva. Först när en anmälan nått länsstyrelsen stoppades arbetet, som då hade hunnit pågå i två veckor. Kulturmiljöhandläggare Daniel Tedenlind skickades ut och kunde bland annat konstatera att grävningen hade gått rakt igenom en forntida husgrund. På en annan plats hade en domarring förstörts. Flera andra fornlämningar var markerade med vimplar, men hade ändå grävts upp, schaktats och körts över.

Arkeologen Jan-Henrik Fallgren (docent i arkeologi vid Uppsala universitet) har besökt Skäftekärr och är bedrövad över det som hänt. I en intervju med SVT uttrycker han att det är en skandal av stora mått och jämför skadorna med att det är som om någon skulle ha dragit kablar rakt igenom Birka.

Eons egen förklaring till händelsen är att den mänskliga faktorn brustit – man har helt enkelt glömt bort att ta kontakt med Kulturmiljöenheten för att ansöka om tillstånd för grävarbetet.

Länsstyrelsen i Kalmar har nu har nu polisanmält Eon och underleverantören. Det fortsatta arbetet med grävning för elkabel ligger nere, men de skador som redan uppstått är irreparabla. Vad som fanns i marken och hur människorna levde på just den platsen går inte längre att ta reda på. En arkeologisk undersökning ska dock göras för att dokumentera skadornas omfattning.

Fotnot: Bilden visar en karta ur Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök.

Tipstack till Dick Andén.

Läs mer:

https://www.olandsbladet.se/oland/extremt-kansliga-fornminnen-e-on-gravde-i-tva-veckor-utan-tillstand-535097d5/

https://sverigesradio.se/artikel/polisen-utreder-grovt-brott-efter-att-eon-gravt-rakt-genom-fornimme

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/lansstyrelsen-eon-saknade-tillstand-for-den-gravningen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/unika-fornlamningar-pa-oland-forstorda-vid-kabelgravning

En reaktion på ”Öländska fornminnen förstörda vid illegal kabelgrävning

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s