Svenska bilder och berättelser, del 2: Lovisas aftonbön från 1898

En vänlig person som önskar stötta Kulturminnet har låtit mig ta del av brev, minnesanteckningar och andra papper som sparats i hennes familj. Dokumenten har mycket att berätta om liv och tankar i en annan tid och jag kommer säkert få anledning att återkomma till dem. Nedan visas en aftonbön som formulerats av den 11-åriga flickan Lovisa 1898. Några av namnen har ändrats av hänsyn till personerna som omnämns.

I Guds, Faderns, sonens och den heliga Andes Namn.

Käre Gud, förlåt mig alla mina synder, både de kända och de okända. Tack, käre Gud, för vi ha det så godt och lär oss bli tacksamma för det goda vi ha och dela med oss till dem som intet ha.

Käre Gud, bevara alla fattige och nödlidande.

Käre Gud, Pappa, Mamma, syskonen, Helena och jungfrurna och låt oss lefva länge tillsamman och bättra oss för hvarje dag, så att vi till sist, när vi skola dö, få komma till Din himmel allesamman och få råkas där utan att någon uteblifver.

Käre Gud, bevara farbror Olén, tant Ebba och deras lille gosse, farbror Lönneblad och hans fru och låt dem någon gång komma och hälsa på oss.

Käre Gud, bevara pastor Olin och hans Mamma och syskon och pastor Hedén och hans bröder och tack för att vi ha så snälla prester och låt dem ofta komma och hälsa på oss och låt oss få behålla dem mycket länge. Låt oss, om du vill, få behålla pastor Hedén, men gör som Du vill, ty Du styr alltid till det bästa. Men om han skall flytta, så låt pastor Olin få fängelset (till tjänsteuppgift, min anm.) och låt honom bli länge hos ossmen gör i allt som Du vill.

Käre Gud, bevara våra lärarinnor och skolkamrater.

Käre Gud, bevara alla sjuka och låt åtminstone några af dem omvända sig och komma till himmelen och låt dem som äro omvända förkofras.

Bevara Konungen och hela hans hus och låt honom en gång komma till din himmel och låt oss efter honom få en lika snäll konung och om möjligt ännu snällare.

Käre Gud, låt ej norrmännen vara bråkiga mot Konungen, bevara oss att ryssarna ej tar oss och taga bort den sanna kristendomen – men om de taga oss låt oss då stå fasta vid det rätta. Gode Gud, låt mig slippa vara med om den antikristliga nöden, men om du vill jag ska vara med, så låt mig kunna gå den igenom och hålla fast. Käre Gud, låt mig snart få komma till dig!!

Skapa i mig Gud ett rent hjärta. Den frimodige Anden uppehålla mig. Visa mig, Herre, dina vägar och lär mig dina stigar, led mig i Din sanning. Skära mig med isop att jag må ren varda; två mig att jag må snöhvit varda. Jesus är min vän den bästa.

Har du ett särskilt fotografi, en släktklenod eller en speciell historia som du skulle vilja dela med dig av? Skriv och berätta! Enklast hör du av dig till Kulturminnet genom att nyttja kontaktformuläret under rubriken ”Kontakt”. Genom att dela minnen, bilder och levnadsbeskrivningar kan vi hjälpas åt att förvalta berättelsen om Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s