Våren har nu slagit ut i full blom och många har börjat planera för sommaren. För de allra flesta av oss ser det ut att bli ännu en sommar i Sverige. På Öland och Gotland kommer det att bli trångt, likaså i Skåne. Därför kan det vara en bra idé att söka sig utanför de mest upptrampade farlederna. Den som vill kan hitta gott om förslag på kulturhistoriska besöksmål här på bloggen. Exempelvis finns här tips till den som vill resa genom Härjedalen, upptäcka Kinnekulle eller utforska örlogsstaden Karlskrona. Nedan lämnas ytterligare några förslag på resor till spännande sevärdheter och upplevelser med kulturhistorisk inriktning. Resorna är tänkta att göras med bil och tar 3-5 dagar beroende på tidsåtgången vid besöksmålen. Restid till och från hemorten tillkommer förstås.
Tänk på att vi lever i en tid då saker snabbt förändras – det är alltid säkrast att ta reda på aktuell information rörande öppettider och tillgänglighet.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Halland från norr till söder

Denna tur tar avstamp i Särö i norra Halland. Öster om samhället ligger Släps kyrka, som i sig är ganska oansenlig, men ändå lockar till sig besökare tack vare en berömd epitafiemålning av konstnären Jonas Dürchs. Den så kallade ”Hjortbergstavlan” brukar ibland kallas ”Sveriges intressantaste tavla” och den som tar sig tid att utforska motivet blir benägen att hålla med. Guidade visningar går att boka via pastoratet.
Lite längre söderut ligger det pampiga slottet Tjolöholm, som omges av en lika imponerande park. Slottet byggdes på initiativ av den svensk-brittiska familjen Dickson och stod färdigt 1904. Nu förvaltas det av Kungsbacka kommun och är öppet för allmänheten. Inredningen är mycket påkostad och innehåller bekvämligheter som för sin tid var unika och nydanande, inte minst en elektrisk dammsugare med en vikt på ett ton. I den omgivande naturen finns flera fina promenadstigar.
Från Tjolöholm leder en vacker väg bort från kusten till Äskhults by. Här har ett flertal byggnader bevarats från det gamla bondesamhället, varav de äldsta är från 1600-talet. Byn är nu kulturreservat och hålls levande enligt gammal jordbrukstradition. Här odlas äldre kulturgrödor och i hagarna hålls gamla svenska lantraser.
Resan går vidare längs kusten till Varberg. Nere vid vattnet tronar det ikoniska kallbadhuset (bild ovan), som blivit en symbol för staden. Den som vill kan passa på att ta ett dopp i Kattegatt. Från stranden syns Varbergs fästning, som är stadens stolthet. Uppifrån murarna får man en vacker utsikt över både bebyggelsen och kustlinjen. I en avgränsad del av fästningen finns Varbergs kulturhistoriska museum, som inte minst inhyser kvarlevorna av den legendariske Bockstensmannen. Strandpromenaden leder till det gamla sanatoriet Apelviken, som under 1900-talets första hälft fungerade som tuberkulossjukhus. Strax intill finns tuberkuloskyrkogården, där många patienter fick sina enkla gravar.
En bit inåt land når du sedan en av resans höjdpunkter: Grimetons radiostation. Stationen började byggas på 1920-talet och är den enda i sitt slag som bevarats i fungerande skick. Nu är den världsarvsklassad. Radiostationen syns på långt håll tak vare de höga masterna och inomhusmiljön fungerar som museum.
Färden fortsätter söderut till Falkenberg, som är en av Hallands äldsta städer. Här är fint att promenera längs Storgatan, som kantas av äldre bebyggelse. Lite utanför staden ligger Berte museum, där livet på landet skildras med stor kärlek.
En kort biltur leder sedan vidare till Halmstad, där det är värt att stanna till för att titta på slottet. Rikedomen på offentlig konst av framträdande konstnärer (inte minst Carl Milles och Picasso) gör stadskärnan väl värd att utforska till fots.
Nästa stopp blir Örelids gravfält, som bjuder både på bronsålderslämningar och vacker utsikt över landskapet. Längst ner i landskapets sydligaste spets, där Halland övergår i Skåne, når vi sedan slutet på vår färd. Här finns den märkvärdiga Lugnarohögen, som måste sägas vara en av Sveriges mest förunderliga gravhögar. När högen grävdes ut 1926 upptäcktes en skeppssättning gömd inuti, vilket är unikt. Nu har en gångtunnel byggts från ett intilliggande hus, så att dagens besökare kan gå in i högen och betrakta stenskeppet.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Vättern runt

Turen börjar i den charmiga staden Askersund, vid Vätterns norra spets, och löper medurs runt sjön. Första stoppet blir Medevi brunn, som är Nordens äldsta hälsobrunn. Delar av miljön från dess mest aktiva tid är bevarad och idag finns vandrarhem, museum och sommarcafé i några av byggnaderna. Lite längre söderut ligger författaren Verner von Heidenstams hem Övralid vid Vätterns strand. Bostaden stod klar för inflyttning 1925 och hålls nu öppen till Heidenstams minne.
Turen går vidare till heliga Birgittas stad Vadstena. Det är nu 700 år sedan hon levde, men hennes livsverk är ännu synligt runt om i staden. I klosterkyrkan förvaras hennes kvarlevor i ett rött relikskrin och hon finns avbildad i form av två små skulpturer. Alldeles intill ligger klostermuseet, som är inhyst i det palats Birgitta lät göra om till klosterbyggnad.
Men Vadstena har mycket att visa upp utöver heliga Birgittas eftermäle. Det imponerande slottet (bild överst) från 1500-talet, som är vackert beläget nere vid hamnen, är också mycket sevärt. Bästa sättet att tillgodogöra sig byggnaden är att följa med på guidade turer.
Resan går sedan vidare till Alvastra klosterruin, som är resterna av ett cistercienserkloster från 1100-talet. Bevarade valvbågar, stenväggar och murar gör att mycket information om klosterlivet går att utläsa. Strax norr om ruinen finns lämningarna efter den märkliga Alvastra pålbyggnad från cirka år 3000 f. Kr. Byggnaden har kanske varit ett religiöst centrum och utgör något av ett arkeologiskt eldorado, men de synliga spåren är idag få.
Nästa besöksmål är polkagrisarnas stad Gränna. Förutom att handla och smaka går det på flera platser att se själva tillverkningsprocessen. Från Gränna kan den som vill resa med båt ut till den historiemättade Visingsö, för att ta del av sevärdheter som Visingsborgs slottsruin och Brahekyrkan. Från taket på Kumlaby kyrka, som använts för astronomiska observationer, får man en fantastisk utsikt över ön. Cykel finns att hyra i hamnen.
Därnäst kommer du till Jönköping vid Vätterns sydspets. Staden rymmer flera spännande museer, inte minst Jönköpings läns museum, tändsticksmuseet, Husqvarna fabriksmuseum och Viktor Rydbergmuseet. I vilken grad de kommer att vara öppna går dock inte att veta i skrivande stund.
Nu svänger färdvägen norrut, längs Vätterns västsida, där första anhalten blir den enastående Habo kyrka. Få religiösa byggnader i Sverige är lika sevärda; väggar och tak vimlar av ljuvliga målningar från 1600-talet, som har mycket att berätta om dåtidens religiösa föreställningsvärld. Här är det lätt att bli kvar länge.
Ytterligare några mil norrut når du den karaktärsfulla staden Hjo. Hjo är en av Sveriges så kallade trästäder, där huvuddelen av bebyggelsen utgörs av trähus. Några av de finaste exemplen finns i stadsparken, där kurortsvillor fulla av snickarglädje tronar bland träden.
Kör sedan vidare till Karlsborg. Staden präglas av den väldiga fästningen, som skulle göra Karlsborg till Sveriges reservhuvudstad i tider av krig. Hela nittio år tog det innan fästningen stod färdig, men så innehåller den också flera kilometer fästningsvallar och ett stort antal byggnader med olika funktioner. Idag är den ett förstklassigt besöksmål, där de flesta av byggnaderna är öppna för allmänheten. Missa inte garnisonskyrkan, där takkronan är gjord av bajonetter. Ta sedan en promenad ner till samhällets centrala delar, där Göta kanal passerar genom hamnen. Något slussområde finns inte här, men miljön runt kanalen är idyllisk och bjuder in till en paus på någon av serveringarna.
Är du industrihistoriskt intresserad bör du göra en avstickare till Forsviks bruk, där vattendraget mellan Vättern och Viken under århundraden nyttjats till att driva såg, kvarn och stångjärnshammare. De flesta bruksbyggnader som idag finns bevarade är från 1800-talet.
Du kommer sedan att fortsätta norrut och passera Tivedens trolska skogsområden, där det för den naturintresserade förstås är värt att stanna några extra dagar. Sedan är du tillbaka i Askersund och cirkeln runt sjön är sluten.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Barnens bästa i Småland

Den här resan börjar i den mysiga staden Ljungby. Vid Ljungby gamla torg finns några av stadens äldsta hus bevarade och inhyser nu hantverkare och utställningar. Här ligger också sagomuseet, där besökarna får möta den nordiska folktrons väsen. Byggnaden är full av troll, maror, gastar och annat oknytt, som blickar fram ur vrår och skåp. Inlevelsefulla guider delar gärna med sig av sagor och sägner ur den nordiska berättartraditionen.
Lite söder om Ljungby ligger gravfältet Kånna högar, som nyttjats som gravplats under flera hundra år. Hela fältet böljar av hundratals rundade kullar och är inbjudande att upptäcka för alla åldrar. Det är en mycket trevlig plats för en picknick eller en paus för att bli av med spring i benen.
Fortsätt färden åt nordöst och gör ett stopp i Sävsjö. På en ö ute i Eksjöhovgårdssjön tronar ruinerna efter Stureättens jaktslott Eksjöhovgård, som en riktig riddarborg ur sagorna. En lång brygga leder ut till ruinen, som är spännande att utforska med alla sina valv, hålrum och högresta stenväggar.
Res sedan vidare mot Vimmerby och parken Astrid Lindgrens värld. Astrid Lindgren är vår kanske största författarinna och hennes böcker är en självklar del av det kulturarv som förmedlas till svenska barn. I parken finns miljöer hämtade ur hennes författarskap och barnen får möjlighet att möta färgstarka personligheter, som Pippi, Emil och Madicken. Välbekanta episoder ur böckerna spelas upp som teater.
Även nästa stopp knyter an till Astrid Lindgrens livsgärning. Bland de pittoreska husen i Stensjö by gjordes filmatiseringen av de populära böckerna om barnen i Bullerbyn och den uppmärksamme kan känna igen sig. Idag är ”Bullerbyn” kulturreservat, där odlingsmarker och trädgårdar från förra sekelskiftet har återskapats. Höns, getter och grisar välkomnar besökarna.
Därefter är det dags att ta sig till det sista stoppet på resan, kuststaden Västervik. Härifrån utgår den gamla smalspårsjärnvägen, som drivs som levande museum och tar med turister med på en historisk färd till Hultsfred. I Västervik finns också den femstjärniga campingplatsen Västervik Resort, som är en riktig familjemagnet och erbjuder både härliga bad och äventyrliga aktiviteter.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Siljansbygden

Under den här rundturen får du möjlighet att ta del av kulturhistoriska miljöer i det vackra landskapet runt sjön Siljan i Dalarna. Turen börjar i Leksand, där kulturhuset innehåller ett välsorterat museum med ett stort antal dalmålningar, bygdedräkter och hantverksföremål. Ett annat populärt besöksmål i staden är läkaren Axel Munthes hem Hildasholm, som är vackert inrett och omges av en ljuvlig trädgård .
Res sedan vidare motsols längs sjön och gör ett stopp i Rättvik. Här finns möjlighet till en promenad ut över vattnet på den 628 meter långa långbryggan. Bryggans historia går tillbaka till 1895, då den byggdes för att möjliggöra ångbåtstrafik. En gångväg utmed vattnet leder sedan vidare till Rättviks kyrka. Kyrkogården utanför karakteriseras av traditionen att märka gravar med ornamenterade järnkors istället för gravstenar. Alldeles intill finns bevarade gamla kyrkstallar.
Turen fortsätter med bil upp på det närliggande Hedsåsberget, där du hittar utsiktstornet Vidablick. En klar dag är utblickarna över Siljan verkligen storslagna, men inget för den som är höjdrädd.
Nästa stopp är dalahästens urhem, Nusnäs. Här produceras dalahästar, dalatuppar, dalaälgar och mycket annat med den traditionella krusmålning som vunnit så stor popularitet. Besökare kan gå runt inne i fabrikerna och se hur tillverkningsprocessen går till.
Lite längre norrut når du Orsa, där det går att köra vidare upp på en sydsluttning till Fryksås fäbod. Området rymmer ett hundratal vackert timrade hus, som vittnar om att fäboddrift bedrivits på platsen i flera sekler. Mellan de grånande stugorna skymtar Orsasjön fram.
Du fortsätter sedan ner utmed Orsasjön och kommer till Mora. Här kan du se Vasaloppsmålet med sin kända devis. Den med stort intresse för tävlingens historia kan besöka Vasaloppsmuseet. I närheten ligger Zorngården, konstnären Anders Zorns nationalromantiska hem, med tillhörande museum. Boka biljetter i förväg om du vill vara säker på att få plats. Konstnärens grav går att se intill den ståtliga kyrkan.
Nu går färden mot söder och leder till Solleröns vikingatida gravfält. Kort därefter når du Siljansnäs och Naturum Dalarna, som har en sevärd utställning om områdets natur och kultur. Här avslutas resan, men det är väl värt att stanna några extra dagar, för att besöka Falun och ta del av koppargruvan och bergsmansgårdarna.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Genom Jämtland

Denna tur tar dig tvärs igenom Jämtland, från öst till väst. Fokus ligger på kulturhistoria, men resenären kan räkna med att få storslagna naturupplevelser på köpet.
Startpunkten är Ragundadalen i Jämtlands sydöstra hörn. Här finns lämningarna efter den tragiska händelse som 1796 resulterade i att den mäktiga Storforsen tömdes på vatten och tystnade för alltid. ”Vattenfallet utan vatten” har nu tillgängliggjorts med träbryggor (bild ovan) och bär vittnesbörd om hur ogenomtänkta mänskliga aktiviteter kan orsaka fruktansvärda katastrofer.
Kör sedan åt väster till Jämtlands största stad, Östersund. Staden är vackert belägen vid Storsjön och här är det värt att stanna ett par dagar. Landskapets kulturhistoria går att uppleva på det stora museet Jamtli, där de ordinarie utställningarna kompletteras med ett friluftsmuseum om sommaren. Till de märkvärdigaste inventarierna hör vävda textilier från vikingatiden (Överhogdalsbonaderna) och den fångstsax som använts till att försöka fånga det legendariska Storsjöodjuret.
Till ett besök i Östersund hör en utflykt till Frösön, som lätt nås via en bro. På Frösön finns Frösöstenen som gör anspråk på att vara Sveriges nordligaste runsten. Här finns även Mjälleborgen, som är en av landets nordligaste fornborgar. Frösötornet på öns högsta punkt bjuder på en fantastisk utsikt. Vid klart väder går det att se ända till Åreskutan. Frösö kyrka, vars rötter löper tillbaka till 1200-talet, är väl värd ett besök, inte minst för den ståtliga klockstapeln. Det kanske största dragplåstret är dock kompositören Wilhelm Peterson-Bergers hem Sommarhagen, vars färgstarka interiör i nationalromantisk stil är en speciell upplevelse.
Far sedan vidare från Östersund längs Storsjöns norra strand. I samhället Ytterån ligger det märkliga Mus-Olles museum, som förvaltas av en hembygdsförening. Museets utställningsföremål är resultatet av en enda mans samlariver. Större delen av sitt liv ägnade han åt att byta till sig märkvärdiga ting, där fornfynd, äldre bruksföremål och förpackningar intog en särställning. Hans tillnamn berodde på att ett av de främsta samlarobjekten var uppstoppade möss.
Nästa stopp på färden blir Glösa, där en fin samling hällristningar skapades i anslutning till Glösabäcken för 6000 år sedan. Tyvärr är de dåligt imålade, men ändå spännande att ta del av och uttyda. Många av ristningarna föreställer älgar, varav några verkar ha fått sina inre organ markerade med linjer. I närheten går resterna av gamla fångstgropar för älg fortfarande att se och några lokala entusiaster har låtit bygga en intressant utställningshall om folket som en gång ristade bilderna.
Färden fortsätter västerut och passerar den lustigt utformade Mattmars kyrka med sin fjälliga klockstapel. Snart når du den exklusiva vintersportorten Åre, som tack vare de vackra bergen är ett attraktivt besöksmål även sommartid. Åre kyrka är en välbevarad liten medeltidskyrka med färgstarkt innanmäte. Dagtid hänger kyrkportens stora nyckel på en spik vid dörren, så att hugade besökare själva kan ta sig in. Härifrån är det väl värt att göra avstickare till två av Sveriges mäktigaste vattenfall, Tännforsen och Ristafallet, vars väldiga vattenmassor väcker vördnad inför naturens krafter. Här slutar turen, men den som så önskar kan förstås fortsätta utforska Jämtlands kulturskatter i både söder och norr.
Missa inte utsikten från Vaberget innanför Karlsborg under Vätterrundan!
GillaGilla
Tack, Jan! Det har du alldeles rätt i – den utsikten bör man inte missa.
GillaGilla
Pingback: En kulturhistorisk upptäcktsfärd på Visingsö | Kulturminnet
Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet