Troll brukar inte framställas med ett välbärgat utseende. Ofta är de oborstade, lortiga och klädda i trasor. Men den nedsatta omsorgen om den egna personen är bedräglig, för trots det påvra utseendet är trollen i den nordiska folktron mycket rika. De är omåttligt förtjusta i allt som glimmar och samlar guld, silver och juveler i sina bergshålor. Våra folksagor och folkliga myter innehåller många skildringar av trollens ofantliga skatter. Uttrycket rik som ett troll används därför för att beskriva någon som är mycket förmögen. Ibland signalerar uttrycket dessutom att personen är girig och aldrig tycks få nog.
En sägen om trollens rikedom
En munk var på väg från Göteborg till Vadstena kloster. När han kom ridande nedanför Fjällboberget stannade han hästen för han tyckte att han hörde musik. Då såg ett starkt ljussken vid bergets fot. Han band hästen och smög sig närmare in mellan träden. Berget hade öppnat sig till en grotta och därinne hade trollen fest. Det skimrade av guld och ädla stenar ifrån grottan och munken hade aldrig sett så vackra saker. Trollguldet drog honom närmare och närmare grottan, men plötsligt var det som om förtrollningen bröts och han förstod att han var i fara. Då slungade han sitt kors rakt in i grottan. Det hördes en dov klang och ett bedövande brak. Munken förlorade medvetandet.
När han vaknade var trollen försvunna och grottan hade stängt sig. Berget reste sig mörkt framför honom och han trodde först att han hade drömt alltihop. Men vid hans fötter stod en stor silverbägare och i den låg korset som han hade slängt in i grottan.
Den silverbägaren finns idag i Vadstena klosterkyrka.
Ur Institutet för språk och folkminnens uppteckningar
Tryckta källor:
Schön, Ebbe (2008), Troll och människor. Gammal svensk folktro, Hjalmarsson och Högberg
Otryckta källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_liknelser
https://www.isof.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/ordsprak-och-talesatt.html
https://www.isof.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/trollen-i-folktron.html
Pingback: Året som gått | Kulturminnet