En kulturhistorisk promenad genom Västerås

Västerås är en gammal stad i Västmanland, vackert belägen vid Mälarens norra strand. Namnet är en förvanskning av Västra Aros, det vill säga västra åmynningen, och syftar på Svartåns utlopp i Mälaren. Redan under vikingatiden fanns en handelsplats vid vattnet och på 1200-talet hade en stadsbebyggelse anlagts. Den framväxande kristendomen kom tidigt att etablera sig på platsen och närheten till Sala silvergruva gjorde att staden blev ett centrum för myntprägling. Under 1400- och 1500-talen var staden omlastningshamn för malm från Bergslagen och framträdde som en av Sveriges viktigaste ekonomiska och politiska orter. Än idag är den rika historien närvarande och går att läsa av i spår som lämnats kvar. Nedan följer ett förslag på en upptäcktsfärd till fots, som leder till några av de mest intressanta kulturhistoriska sevärdheterna.

Vår promenad börjar vid Västerås slott, som nu ligger centralt i stadskärnan. Byggnaden uppfördes ursprungligen som försvarsanläggning på 1200-talet, men ombyggdes till slott under Gustav Vasa på 1500-talet. Sin vana trogen lät Vasa riva stadens månghundraåriga kloster för att nyttja stenmurarna som byggmaterial. Någon typisk Vasaborg med tinnar och torn blev Västerås slott emellertid aldrig, utan exteriören är enkel och rektangulär.

1736 förstördes all inredning från Vasatiden i en brand och slottet kom därefter att få en ny prägel av arkitekten Carl Hårleman. Idag är delar av byggnaden landshövdingens residens, medan en annan del hyrs av Mälardalens högskola. Restaurang och festvåning finns också.

En kort promenad längs Svartån leder till domkyrkan, vars historia går tillbaka till 1100-talet. Invigningen skedde 1271, men otaliga ombyggnationer kom under de påföljande århundradena att helt förändra byggnadens utseende. Framför allt blev den successivt större. Nu är den hela 93 meter lång och tornet mäter över 100 meter. Många av inventarierna karakteriseras också av sina väl tilltagna dimensioner. Altarskåpet är det största i landet och på ett väldigt triumfkrucifix från 1300-talet avbildas Jesus i naturlig storlek. Kyrkan innehåller även ett stort antal epitafier från stormaktstiden och är vilorum åt Erik XIV. Den gamla orgeln är inte bara ett musikinstrument, utan även ett riktigt konstverk.

Utanför kyrkan ståtar Carl Milles staty av Johannes Rudbeckius, som var biskop i Västerås på 1600-talet och grundade Sveriges första gymnasieskola 1623. Strax intill ligger biskopsgården och konsistoriegården, som båda bevarats från medeltiden och har ett mycket särpräglat utseende.

Nu tar vi oss ner till Svartån igen och kommer till det område som kallas Kyrkbacken. Kvarteret utgörs av äldre bebyggelse med ålderdomlig prägel (bild överst). Här finns trånga och slingriga gränder, kantade av knuttimrade hus och gårdar i korsvirke, varav ett flertal är från 1700-talet. Än idag fungerar de som bostäder.

Vår vandring fortsätter längs ån och efter ett par kilometer kan vi vika av till Vallby friluftsmuseum, som är ett av landets största. Museet grundades 1921 av Västmanlands fornminnesförening med Skansen som förlaga. Äldre byggnader från både staden och omgivande landsbygd har under decennier samlats och kompletterats med tidstypiska föremål till en historisk utställningsmiljö, som låter besökaren ta del av Västmanland under fyra sekler.

Till de mest sevärda byggnaderna hör bondgården, den vackert timrade herrgården och prästgården. Idag är Vallby en fridfull och charmig oas, där det är lätt att bli kvar länge. Friluftsmuseet får därför bli slutet på vår tur i en vacker stad, som förtjänar flera besök.

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia, Bonnier Fakta

Thaning, Olof (1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://kyrkbackenvästerås.se/

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/vasteras-domkyrka

http://www.vallbyfriluftsmuseum.se/

https://www.slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=42

Information har även inhämtats vid besök i Västerås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s