En dokumentär om massakern i Sandby borg

Sandby ringborg på Öland. Foto: http://intarch.ac.uk./journal/issue46/3/1.html, CC BY 3.0 via Wikimedia commons

Just nu går en intressant dokumentärserie att leta upp på svtplay. Serien heter ”Historiska hemligheter” och beskriver hur forskare med hjälp av olika arkeologiska metoder och kriminalteknik försöker lösa historiska mysterier. Tittarna får följa hur arkeologerna försöker räta ut frågetecknen kring de mystiska fynden i Tutankhamuns grav, en misstänkt brottsplats i Pompeijis ruiner och en sjunken stad i Medelhavet. Men i serien ingår också ett avsnitt om en händelse som utspelat sig på svensk mark: massakern i Sandby ringborg på 400-talet.

Sandby borg är belägen på Öland, där de runda borgarna med flera meter tjocka stenväggar är ett karakteristiskt inslag i landskapet. Totalt har ön runt femton borgar av denna typ, vilket vittnar om att den öländska järnåldern präglades av ett krigarsamhälle. Ruinerna efter Sandby borg ser vid första anblick ut ungefär som de andra och verkar inte utmärka sig på något särskilt sätt. Ändå har det sedan generationer cirkulerat rykten om att just denna borg skulle vara annorlunda. I gamla sägner har borgen pekats ut som en ond plats och barn har varnats för gå dit. Ibland har borgen påståtts vara hemsökt eller fördömd.

Bakgrunden till de skrämmande historierna blottades när en arkeologisk undersökning inleddes 2011. Arkeologerna gjorde snabbt flera fynd av mänskliga kvarlevor i borgen, vilket de inte hade väntat sig. En arkeologihund kallades in och markerade ett stort antal platser. Efter att runt 10% av borgen grävts ut hade forskarna funnit skelett efter ett trettiotal personer: män, kvinnor och barn. När kvarlevorna undersöktes upptäcktes en mängd otäcka skador. Många av skeletten bar spår av kraftigt våld efter hugg med svärd och yxor. Många verkar ha huggits ner bakifrån. Allt talar för att borgens invånare utsatts för ett skoningslöst överfall. Att döma av föremål som grävts ut i borgen bör dådet ha ägt rum omkring år 480.

Det grymma öde som drabbade Sandby borgs befolkning väcker förstås många frågor. Framför allt kan man undra vad som drev angriparna till att agera som de gjorde. Motivet förefaller inte ha varit ett rån. Guldsmycken och dyrbara bruksföremål har lämnats kvar. Likaså har djuren lämnats i sina inhägnader, där de verkar ha svultit ihjäl. Angriparna verkar heller inte ha haft något intresse av att överta borgen. De dödas kroppar har lämnats precis på det sätt som de fallit. Det ser ut som att dödandet var angreppets enda syfte.

I ett hus hittades sju kroppar, vilket kan antyda att människorna kommit samman för att dela en måltid eller hålla fest. Resterna av slaktade lamm har också hittats, vilket förstärker intrycket av att överfallet skedde under en kväll då människor samlats till ett speciellt möte. Mängden påkostade smycken kan tala för att flera stamledare fanns på plats. Kanske var angreppet resultatet av en maktkamp. Runt borgen har romerska guldmynt hittats, vilket skulle kunna tala för att borgens män tjänat som legoknektar i romerska arméer. Kanske gjorde denna omständighet att de sågs som ett hot.

En annan teori är att det kan ha rört sig om ett rent hatbrott. Att kropparna har lämnats precis som de stupat kan tolkas som att angriparna ville beröva dem all ära och alla möjligheter till en god tillvaro efter döden; de döda har nekats alla begravningsritualer som tillhörde tidens sed.

Exakt vad som en gång utspelade sig i den mytomspunna borgen kommer vi nog aldrig att få veta, men ekot av händelsen lever ännu kvar i folkminnet och har format bilden av Sandby borg som en mörk och hotfull plats. Dokumentären om borgen hittar du här:

https://www.svtplay.se/video/30997594/historiska-hemligheter/historiska-hemligheter-sasong-6-massakern-i-sandby-borg

2 reaktioner på ”En dokumentär om massakern i Sandby borg

 1. Tack. Som vanligt. För dina fina tips.

  Har tittat på det avsnittet idag, även om jag inte har tid. Mycket intressant!

  Just det faktum att över 1500 år efter händelserna, så finns det fortfarande kvar i folkminnet att platsen är tabu. Det är egentligen helt fantastiskt och skulle vara ett ämne för såväl blogginlägg som kanske t.o.m. en vetenskaplig studie. Dvs ”Hur folkminnen överensstämmer med arkeologiska upptäckter”.

  Skall inte avslöja innehållet, men måste ändå påpeka att det lite sensationsinriktade tonfallet (amerikansk produktion?) är lite störande. Man drar stora växlar på indicier. Det faktum att ett romerskt guldmynt och en typisk romersk pilspets hittades inom borgen, gjorde att man slog fast att det var bevis på att borgen befolkades av män som hade krigat i den romerska armén. Det hade inte hållit som bevis i en rättegång; inte ens i tingsrätten. Och som vetenskapsman reagerar man kraftfullt. Hade det inte räckt med att säga att ”fynden antyder att det finns kopplingar mellan boende i borgen och Romarriket. Kanske fanns där t.o.m. de som krigat för Rom?”

  Och alla dessa utsagor som arkeologerna jämt gör kring religion och ritualer i historien. Det framstår som att man vet vad som rörde sig i huvudet på folk på Öland på 480-talet. Att de döda skulle färdas i en båt till efterlivet och betala för en färjkarl osv osv. Nä, formulera det som gissningar och antaganden, inte som faktum. Det stör mig oerhört (som vetenskapsman).

  Gillad av 1 person

  • Tack, Herr Kantarell! Ja, jag kan hålla med om att dokumentären har ett sensationslystet anslag. Som du ser uttrycker jag mig försiktigare i mitt blogginlägg.

   Jag tror det ligger i arkeologernas roll att de tillåts vara mer fantasifulla i sina slutsatser än vad vi kan vara inom det naturvetenskapliga och tekniska fältet. Min gissning är att ett större tolkningsutrymme accepteras för att en historisk eller arkeologisk feltolkning sällan leder till lika ödesdigra konsekvenser som en medicinsk eller ingenjörsmässig. Men det är bara min egen teori.

   Jag gillar din idé om ett eget blogginlägg som skildrar hur lokala folkminnen avspeglar arkeologiska upptäckter. Jag ska försöka samla på mig ett antal exempel, så kanske det blir en egen text så småningom.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s