Ett mejl till Runkartans grundare

Hej!

Först och främst vill jag tacka för att ni tagit fram Runkartan. Den har många bra funktioner och är ett värdefullt hjälpmedel för den som vill besöka runristningar runt om i landet. Den skulle emellertid kunna göras lite roligare om den fick en interaktiv funktion. Ett föredöme tycker jag är den så kallade Kyrkokartan (ni hittar den här), där besökare själva kan lägga in korta beskrivningar, tips, information om tillgänglighet och bilder från platsen. En sådan funktion kopplad till Runkartan skulle göra det lättare att förstå vilka ristningar som är värda att söka upp. Det skulle också råda bot på det faktum att många av de omnämnda runstenarna saknar bilder i dagsläget.

Att göra Runkartan mer interaktiv tror jag skulle väcka ett större intresse för att ta del av våra spännande runstenar och runhällar. Kanske borde en liknande möjlighet finnas även för hällristningar och andra fornminnen.

Jag lämnar nu denna idé till er och hoppas att den är möjlig att förverkliga.

Med vänlig hälsning

Malin Kim

Runkartans grundare Niklas har skrivit ett mycket vänligt svar och förklarat att han har funderat över möjligheten att kommentera, men att det inte är enkelt att lösa. Många sådana lösningar riskerar dessutom att göra sidorna långsammare eller krångligare. Han ska emellertid fundera vidare på saken.

För den som vill använda Runkartan, exempelvis till att planera runstensutflykter i sommar, går den att hitta här:

https://www.runkartan.se/

Själv har jag tack vare kartan upptäckt flera runristningar jag inte kände till och som jag nu planerar att besöka.

2 reaktioner på ”Ett mejl till Runkartans grundare

 1. Jag har själv runstenssafari som sommarnöje och tycker att runkartan är lysande som alternativ till Riksantikvarieämbetets tjänst Runor:
  https://www.raa.se/hitta-information/runor/

  För runinskrifter i Halland, Skåne och Blekinge kan man även gå in på danskarnas runsöktjänst, även om man gärna ska veta vilken sten man letar efter på förhand. Det finns bilder av i stort sett alla stenar: http://runer.ku.dk/Default.aspx?page=1

  För övrigt vill jag tipsa om Christer Hamps hemsida. Han har rest runt och tagit bilder av en väldigt stor del av alla runinskrifter: http://www.christerhamp.se/runor/

  Gilla

  • Stort tack, Mikael, för fina tips! Christer Hamps hemsida var inte känd för mig och jag måste säga att den är föredömligt strukturerad. Han har verkligen lagt ner ett enormt arbete på att fotografera av alla dessa runinskrifter och presentera dem. Riktigt roligt och inspirerande att se!

   Hoppas du får en fin sommar med givande runstensutflykter! Hör gärna av dig om du vill dela med dig av fler tips eller särskilt sevärda runristningar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s