Budkavlarna förde fram angelägna meddelandenEn budkavle är ett föremål som i äldre tider användes till att förmedla viktiga budskap. Exempelvis kunde det handla om att samla människor till möten eller informera om omstörtande händelser. Ordet kavle kan härledas till det fornnordiska ordet för trästycke (kafli), vilket avspeglar att budkavlar oftast var gjorda av trä. Budskapet framgick av inristad skrift, symboler eller budkavlens form. Användningen var vanlig under medeltiden, men förekom i delar av landet ända in på 1800-talet.

Budkavlen bars från en person till nästa i språngmars eller till häst, så att meddelandet raskt gick från gård till gård. Att bryta transportkedjan var förbjudet och kunde under medeltiden leda till hårda straff. Redan på 1200-talet lät kung Magnus Ladulås slå fast i en stadga att endast änkor och avsides boende torpare var befriade från plikten att sända budkavlen vidare. I allvarliga fall ska det ha förekommit att budkavlen var svedd i ena änden och hade ett snöre fästat i den andra, vilket betydde att den som inte tog budet vidare skulle hängas och hans gård brännas ner. Att inte hörsamma budkavlens uppmaning var också straffbart och kunde leda till böter.

När det gällde att kalla till betydelsefulla möten rörande rikets styre – som kungaval, ting eller mobilisering inför krig – fastslog lagen att bara personer med särskilda myndighetsuppdrag hade befogenhet att sända ut kavlen. Exempelvis hade lagmän och häradshövdingar sådan makt. Budkavlar rörande mindre allvarliga företeelser, såsom kallelse till bystämma eller samling för att bekämpa en skogsbrand, kunde initieras av andra. Ibland användes budkavlar till att informera om att ett brott hade begåtts och att sockenborna behövde sluta upp för att jaga gärningsmannen. I en tid då det saknades enkla kommunikationsvägar blev budkavlarna ett sätt att snabbast möjligt samla människor till brådskande insatser. En budkavle formad som en pil angav att det var extra bråttom.

Budkafla till allmänt opbod för Hedemora Sochn, att hwar och En, som kan bara Gewär skall innom tålf tijmars tijd, bewäpnad och försedd med åtta dagars Kåst inställa sig wijd den wahnliga Socknens mötesplatz, och under dhe förordnade Officerars samt Crono Betienters anföhrande opbryta samt aftåga dherifrån till Sambleplatz. Den sadant utan laga förfall efftersätter eller denna Budkafla nederlägger, skall som en otrogen Konungens Undersåtare & Rijksens Förrädare achtas och ansees.

Text från en papperslapp som fästats vid en budkavle i samband med Dalupproret 1743

 

Fotnot: Bilden visar budkavlar utställda på Rengsjö hembygdsby (Västerby klungby) i Hälsingland.

Tryckta källor:

Norlind, Tobias (1912), Svenska allmogens lif i folktro, folksed och folkdiktning, Bohlin & Co

Otryckta källor:

https://historiesajten.se/handelser2.asp?id=16

https://www.svd.se/vad-var-en-budkavle

https://sverigeshistoria.se/for-elever/foremal/budkavle/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Budkavle

2 reaktioner på ”Budkavlarna förde fram angelägna meddelanden

 1. Mycket intressant. Och dessutom helt fantastiskt att det finns så många budkavlar bevarade; dessutom i en enda socken!

  Vill f.ö. påminna om Vilhelm Mobergs roman ”Rid i natt!, där en budkavle har huvudrollen. I Sverige har utlänningar flyttat till Sverige och med adelns tysta medgivande tagit rätten att kräva dagsverken och skatt från Sveriges fria bönder. En budkavle färdas genom landet om uppror mot utlänningarna och dagsverken.

  När budkavlen når Brändebols by, fegar byäldste Jon Stånge ur och gräver ner budkavlen. Det blir inget uppror och bönderna tvingas till hårt arbete och skatter för att hålla främlingarna nöjda. Den nedgrävda budkavlen är som ett varfyllt, växande sår i Jon Stånges själ. Endast en man i byn, bonden Svedje vågar göra motstånd och han jagas ut i skogen. De övriga bönderna tvingas leva sina liv i ett slags slaveri.

  Rid i natt! skrevs 1941 och var en allegori kring utländsk fascism som hotade vårt land. Men romanen är kanske ännu mer aktuell idag, där Sveriges fria människor allt mer snärjs av den nya adeln (politiker, statsstödd media och ”värdegrunden”) och deras verktyg (invandring, klimathot och omvänd rasism). Idag är de fria medierna och bloggarna vår tids budkavlar och inte bara den nya adeln gör allt de kan för att gräva ned budkavlarna. Även vanliga svenskar väljer att, liksom Jon Stånge inte se budkavlarnas budskap eller föra det vidare.

  Gilla

  • Tack för att du bidrar med ett helt nytt perspektiv på blogginlägget! Jag tror du har rätt i att enskilda människor idag har ett stort ansvar att bidra till informationsflödet. I en tid när arbetslöshet omskrivs som ”ökat arbetskraftsutbud”, dåliga skolresultat förvanskas och de styrande nekar att ta fram statistik rörande allvarliga samhällsproblem blir det allt viktigare att var och en delar med sig av observationer, tankar och slutsatser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s