Om kulturens betydelse för mäns beteende mot kvinnor

Kan den kvinnosyn man har påverka hur man beter sig mot kvinnor? Kan kulturella föreställningar och uppfattningar om kvinnor bidra till sexuellt våld?

Svaren på ovanstående frågor är egentligen enkla och självklara. Trots det är de oerhört svåra att lyfta och diskutera i många av dagens västerländska samhällen, inte minst i Sverige. Anledningen är, enligt min uppfattning, att vi har svårt att erkänna att vår egen kultur skapar bättre förutsättningar för kvinnlig frihet och trygghet än många av de kulturer som nu tas in utifrån.

En person som vågar adressera problemen är den somalisk-nederländska författarinnan och debattören Ayaan Hirsi Ali, som ägnat stora delar av sitt liv åt kvinnorättsfrågor. Hon är nu bosatt i USA och aktuell med boken Prey (på svenska Villebråd). Med anledning av bokens lansering har hon nyligen intervjuats av nättidskriften Kvartal. Det är en intervju som trots sitt allvarliga innehåll håller en stillsam ton och guidar lyssnaren genom delar av den tankevärld som kan reducera en kvinna till ett godkänt byte för övergrepp.

Jag hoppas att många tar sig tid att lyssna till intervjun med Ayaan Hirsi Ali. De problem hon lyfter blir ständigt allt mer angelägna och kommer inte att försvinna av en undfallande inställning.

Du hittar intervjun här.

En reaktion på ”Om kulturens betydelse för mäns beteende mot kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s