Vikingautställningen vid Historiska museet har öppnats

Det är alltid vanskligt att rekommendera ett kulturarrangemang man inte själv har tagit har del av, men i det här fallet känns det tämligen oproblematiskt att göra det. Öppnandet av den nya vikingautställningen vid Historiska museet i Stockholm är en alltför stor händelse att låta passera utan kommentar. Efter att ha sett utställningens webbversion och läst arkeologen Leif Grens recension i Bulletin känner jag mig dessutom någorlunda säker på att utställningen faktiskt håller god kvalitet. Denna gång verkar genuspedagogerna och mångfaldsideologerna ha fått stanna hemma, så att fokus kunnat läggas på neutral faktaförmedling snarare än politisk uppfostran. Och det måste ju sägas vara ett steg i rätt riktning för museets del.

Utställningen ”Vikingarnas värld” har tagit flera år att sammanställa och lanseras som världens största vikingautställning. Utställningen är närmare 1000 kvadratmeter och innefattar 2500 originalföremål från vikingatiden. Ett stort antal högklassiga hantverksföremål lyfts fram och presenteras som de enastående konstverk de faktiskt är. Även vikingarnas orädda upptäckarlust skildras och den vackra fornnordiska poesin tillåts glimta fram. Den nordiska mytologins fantasieggande innehåll försummas inte heller, utan ges utrymme att glänsa och fascinera. Det här känns verkligen som en utställning som lyckas förmedla både kunskap och lite av den magi som omger tidsåldern.

Det kommer sannolikt dröja innan jag själv får möjlighet att åka till Stockholm för att se utställningen, men den är nu uppsatt på min önskelista. Och för den som tillbringar en del av sommaren i huvudstaden kan Vikingarnas värld bli en minnesvärd del av semestern. Att döma av bildinnehållet på museets hemsida kan utställningens innehåll locka olika åldrar och bli en fin upplevelse att dela för hela familjen.

Nordborna var ju det första ”folket” i vid mening i världshistorien som satte sin fot i alla fyra världsdelarna, Europa, Asien, Afrika och Vinland/Amerika. De vi kallar vikingar hade en i mitt tycke fascinerande nyfikenhet och oförskräckt anda av att våga resa ut i världen. 

Ur Leif Grens recension av ”Vikingarnas värld”

2 reaktioner på ”Vikingautställningen vid Historiska museet har öppnats

  1. Håller helt med -detta var också en välskriven anmälan av arrangemanget, men tilläggas bör förstås, att Nationalmuseum i Köpenhamn har många fler föremål från Dansk Vikingatid – exakt hur många av dem som är utställda i muséets lokaler känner jag dock inte till – och man kan ju diskutera om denna utställning är ”Världens största” som man skrivit i svenska media – en ”sanning” som kanske är svår att acceptera obesedd…Men inte heller jag, enkle Hedning, har sett utställningen än..

    Gilla

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s