Vilken kulturs ”förrädiska mansroll” talar du om, Mona Sahlin?

Hej Mona Sahlin!

Jag såg i Aftonbladet att du hade valt att skriva en artikel där du kritiserar Ulf Kristerssons uttalande om att invandringen blivit en belastning för Sverige. Du kallar hans konstaterande för ”sataniskt”, samtidigt som du hävdar att problemen istället bottnar i ” den förrädiska mansrollen”. Du påtalar att det i huvudsak är män som utövar kriminalitet och framställer kvinnornas situation som integrationsmässigt oproblematisk. Utöver detta riktar du ilska mot att Kristersson talar om invandring som helhet, vilket du anser gör att alla invandrare blir ”en grupp med påskrivna negativa effekter”.

Jag måste erkänna att jag uppfattade din artikel som väldigt förvirrande att läsa. Den lämnar så stora luckor att jag har svårt att hitta en logisk tråd att följa. Att männen står för större delen av all kriminalitet vet vi förvisso, men tack vare siffror framtagna av Brå vet vi också att majoriteten av alla brott i Sverige begås av personer med utländsk bakgrund. Det ser helt enkelt inte ut som att det är den jante-betonade och jämställdhetsmarinerade svenska mansrollen som gjort att dödsskjutningar, bilbränder och sprängdåd skjutit i höjden. Och om det bara handlade om mansrollen i största allmänhet så borde vi väl ha sett samma brottsutveckling i våra nordiska grannländer, vilket inte är fallet. Är det inte dags att fundera över varför?

En nylig undersökning förstärkte den ovan beskrivna bilden genom att påvisa att 60% av alla våldtäkter begås av personer med utländsk härkomst. Är det då de svenska manliga normerna som är det stora problemet, eller finns det anledning att misstänka att en mer repressiv kvinnosyn kan spela roll här? Finns det skäl att tro att om man tycker att en kvinna får skylla sig själv om hon går ut utan heltäckande klädsel, så påverkar det tröskeln mot att förgripa sig på kvinnor? Jag utgår ifrån att även en socialdemokrat inser att det blir lite väl magstarkt att skylla på de omtalade socioekonomiska faktorerna när man talar om våldtäkter, men om du inte håller med så kan vi diskutera den saken också.

Kristersson lämnade flera exempel på vilka samhällsproblem hans uttalande åsyftade, men du väljer att inte bemöta dem alla. Jag antar att inte ens du kan förneka att trångboddhet blir en av följderna när människor tas in utifrån till ett land där majoriteten av kommunerna har bostadsbrist. Men utöver detta nämnde han även hedersproblematik. Där spelar självklart manliga normer in, det kan jag skriva under på. Men, återigen, vilken kulturs manliga normer talar vi om? Är det Per, Olle och Jonas som kräver att hustrun ska bära slöja när hon går till affären och hotar att döda sina döttrar om de skaffar pojkvän?

Det är lätt att konstatera att den mansroll som bidrar till Sveriges problem inte har sitt främsta fäste bland de svenska männen, utan i andra kulturkretsar. Därmed kan vi också konstatera att Ulf Kristersson har rätt. Att du, Mona Sahlin, sedan anklagar Kristersson för att generalisera på ett sätt som drabbar oskyldiga, samtidigt som du själv pekar ut hela manligheten är väl bara ett tecken på de skygglappar du tvingas bära för att kunna driva ditt narrativ.

Dessutom, Mona Sahlin, när du antyder att den kvinnliga integrationen är välfungerande, vad grundar du dig då på? Eftersom jag sedan länge har märkt att landets ledande skikt sprider förvanskade bilder av migrationens konsekvenser, så har jag följt all statistik jag kommit över på området de senaste åren. Jag har inte sett några siffror som styrker att integrationen på kvinnosidan skulle kunna kallas lyckad. Visa siffrorna som säger att kvinnor inte bidrar till den etniskt präglade arbetslöshet Sverige belastas av. Lägg fram statistiken som visar att kvinnor fullföljer sin SFI-utbildning och inte är en framträdande del av den grupp som huvudsakligen försörjer sig på bidrag. Kort sagt, ta fram siffrorna som visar att din kritik av Kristerssons påstående är befogad. För så länge du inte tillhandahåller underlag, så kommer jag – och säkert många med mig – tro att du ägnar dig åt förvanskningar av precis samma sort som när Löfven talar om ”kompetensregn” samtidigt som statistiken visar på en hög andel lågutbildade.

Vad din debattartikel illustrerar, Mona Sahlin, är att det parti du tillhör aldrig kommer att kunna lösa de problem som nu hotar att slita Sverige i stycken. Medan gängkriminaliteteten briserar, arbetslösheten når rekordnivåer och situationen i utanförskapsområdena blir allt mer ohanterlig kommer socialdemokraterna att fokusera på ”mansrollen”.

Jag kan inte annat än tacka för att du avslöjar er inkompetens och bristande verklighetsförankring med sådan tydlighet.

5 reaktioner på ”Vilken kulturs ”förrädiska mansroll” talar du om, Mona Sahlin?

 1. Hej. Jag är uppriktigt tacksam i djupet av mitt hjärta att det finns människor som du, som strävar på och tror och hoppas att det går att vända människor som saknar empati och/eller rationellt tänkande och/eller bildning och i längden därmed vända Sverige.

  Du behövs verkligen.

  En vecka efter att SD kom in i riksdagen 2010 fyllde släktens Mona Sahlin/Veronica Palm/Åsa Romsom/Kelle Klein (you name her) år och hade kalas. Dagen till ära var hon helt klädd i svart och när det var dags för tårta överraskade hon med att läsa några rader ur koranen (!). Det var naturligtvis de få rader i Koranen som handlar om kärlek och som hallucinerades av Muhammed när han bodde i Mekka och försökte locka kristna och judar att byta religion (dvs innan han förbjöds att vistas i Mekka på grund av sin och sina följares kriminalitet).

  Hela släkten såg ut som fågelholkar, men jag förstod att det var riktat till mig; den ende som då i över ett årtionde ibland vågat dryfta något om att massinvandring av analfabeter från Melllanöstern och Afrikas horn kanske inte är lösningen på ”vem skall ersätta när fyrtiotalisterna går i pension” eller ”torka dig i stjärten på ålderdomshemmet”.

  Hursomhelst. Idag, över tio år senare är släktens Mona Sahlin avlönad politiker (icke vänster-parti) i en större stad i Sverige. Hon har uppenbart förstått ett och annat. Hon vet vart kommunens pengar tar vägen. Hon vet vilka som ställer till ett helvete; eldar bilar och skär om flickorna.

  När jag för ett par år sedan luskade i hur hon numera tänkte om invandringen från MÖ så slapp hon ur sig att det är ett problem. Inte minst för kvinnorna. Och flickorna. Men det är inte invandringen som är problemet utan ”patriarkatet”. Hon hade alltså kommit en bit på vägen.

  Men än idag kan hon inte tillstå att hon hade fel och att det är åt helvete. Men jag vet att hon tycker så inuti. Och jag tror och hoppas att hon i handling agerar därefter. Jag kryssade nämligen henne senaste valet. Dels för att vara snäll och dels för att sätta myror i huvudet på henne.

  Mona Sahlin däremot, är ett lost case.

  Gillad av 2 personer

  • vad säger hon, Monha, om att man först knivskär, sedan kastar ut barn från balkongen, enligt senegalesisk kultur, eller…?
   Hur många kända fall känner hon, Monha, till vad gäller hur många kulturbefriade, svenska män som kastar ut sina barn från balkongen, efter att de knivskurit dem?
   Monha, arabisk stavning??

   Gilla

 2. ”Tänkandet är inte hennes starka sida” sa f.d. Statsminister Göran Persson om Mona Sahlin. Hennes debattinlägg visar att hans omdöme stämmer.

  Gilla

 3. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s