Kulturhistoriska sevärdheter, del 51: Galtströms bruk

20200720_155756

I Galtström söder om Sundsvall finns lämningarna av en imponerande industrimiljö, vars historia sträcker sig över flera hundra år. Vid Armsjöån grundade industrimannen Magnus Blix 1673 Galtströms bruk, som då var det första järnbruket i Medelpad. Bruket kom även att bli landskapets största och skeppade vissa år över 100 ton stångjärn till Stockholm.

Runt bruket växte ett litet samhälle upp, med arbetarbostäder, järnväg och kyrka. Brukssamhället hade en egen präst, som även tjänstgjorde som lärare. Under 1800-talets senare hälft bodde runt 300 personer på bruket, fördelade på ett 80-tal hushåll.

1916 lades verksamheten ner och ett par år senare stängdes den tillhörande sågen. Miljön lämnades emellertid intakt och har i modern tid genomgått renoveringar i syfte värna de historiska värdena. Idag anses Galtströms bruk vara en av våra mest välbevarade bruksmiljöer.

För dagens besökare är det kanske storskaligheten som gör störst intryck. Den monumentala masugnen med gigantiska järnbeslag går inte att missa. Även rostugnen, där malmen förbereddes, har sådana proportioner att allt i omgivningen krymps.

20200720_155943

Bland de bevarade bruksbyggnaderna finns (förutom de väldiga ugnarna) smedja, gjuteri, bagarstuga, brukskontor och herrgård. Galtströms kapell, som byggdes 1680, var Norrlands första brukskyrka. Än idag är den aktiv och en populär plats för bröllop och dop. Järnvägen med loket Loke, som tidigare transporterat både malm och timmer, bjuder nu besökande turister på utfärder.

Galtströms bruk ägs och förvaltas av Svenska Cellulosa Aktiebolaget. 1995 blev bruket byggnadsminnesförklarat och är nu ett av Medelpads största turistmål. Sommartid arrangeras dagliga visningar. På området finns café och restaurang och i den gamla bagarstugan nere vid vattnet går det att köpa vedugnsbakat bröd.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige, Bonnier Fakta

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://www.sca.com/sv/om-oss/Detta-ar-sca/vara-verksamheter/galtstroms-bruk/

Galtströms bruk – Ett stycke fin historia i ovanligt skön miljö

http://guide.visitsundsvall.se/sv/se-gora/258082/galtstr%C3%B6ms-bruk/detaljer

https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/kulturmiljoer/galtstroms-bruk.html

Information har även inhämtats vid besök på Galtströms bruk.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 51: Galtströms bruk

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s