
Att Öland är ett landskap med en ovanlig rikedom av fornlämningar behöver knappast påpekas; ön vimlar av järnåldersgravar, offerplatser och lämningar efter forntida bostäder. På ön finns också runt 15 kända fornborgar, men en av dem har länge gäckat arkeologerna. I en avhandling av prästen Nicholaus Vallinus från 1703 omnämns borgen Sörbyborg, som trots omfattande undersökningar aldrig har lokaliserats i modern tid. Men nu tycks gåtan ha fått sin lösning.
Det var när arkeolog Jan-Henrik Fallgren besökte Kvinnön (idag en halvö i Skedemosse) som han upptäckte strukturer i marken liknande en sönderodlad fornborg. När han studerade äldre kartor noterade han att området tidigare ansetts tillhöra Sörby och förstod att han kanske funnit den borg som omnämns i Vallinus avhandling. Han lät sedan undersöka området med markradar och kunde då se rester av husväggar placerade utmed murarna, på samma sätt som i andra öländska borgar. Därmed var saken avgjord.
Den nu återfunna fornborgen är Ölands största. Kanske är den också en av de äldsta, då fynd av offergåvor i den omkringliggande mossen visat att platsen använts för kulthandlingar i ett par tusen år.
Fyndet betraktas som en arkeologisk sensation och har väckt stor uppmärksamhet i både Sverige och utomlands. Nu återstår att se hur platsen ska grävas ut för att kasta nytt ljus över dess historia.
Fotnot: Bilden visar den rekonstruerade Eketorps borg, som illustrerar hur en öländsk borg kan ha sett ut under sin aktiva tid.
Läs mer:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/olands-storsta-fornborg-hittad
https://www.olandsbladet.se/kultur/ny-film-om-den-glomda-fornborgen-pa-oland/
Pingback: Året som gått | Kulturminnet