Mytomspunnen fornborg återfunnen på Öland

Att Öland är ett landskap med en ovanlig rikedom av fornlämningar behöver knappast påpekas; ön vimlar av järnåldersgravar, offerplatser och lämningar efter forntida bostäder. På ön finns också runt 15 kända fornborgar, men en av dem har länge gäckat arkeologerna. I en avhandling av prästen Nicholaus Vallinus från 1703 omnämns borgen Sörbyborg, som trots omfattande undersökningar aldrig har lokaliserats i modern tid. Men nu tycks gåtan ha fått sin lösning.

Det var när arkeolog Jan-Henrik Fallgren besökte Kvinnön (idag en halvö i Skedemosse) som han upptäckte strukturer i marken liknande en sönderodlad fornborg. När han studerade äldre kartor noterade han att området tidigare ansetts tillhöra Sörby och förstod att han kanske funnit den borg som omnämns i Vallinus avhandling. Han lät sedan undersöka området med markradar och kunde då se rester av husväggar placerade utmed murarna, på samma sätt som i andra öländska borgar. Därmed var saken avgjord.

Den nu återfunna fornborgen är Ölands största. Kanske är den också en av de äldsta, då fynd av offergåvor i den omkringliggande mossen visat att platsen använts för kulthandlingar i ett par tusen år.

Fyndet betraktas som en arkeologisk sensation och har väckt stor uppmärksamhet i både Sverige och utomlands. Nu återstår att se hur platsen ska grävas ut för att kasta nytt ljus över dess historia.

Fotnot: Bilden visar den rekonstruerade Eketorps borg, som illustrerar hur en öländsk borg kan ha sett ut under sin aktiva tid.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/olands-storsta-fornborg-hittad

https://www.olandsbladet.se/kultur/ny-film-om-den-glomda-fornborgen-pa-oland/

En reaktion på ”Mytomspunnen fornborg återfunnen på Öland

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s