Ibland är andra kulturer svåra att förstå

De senaste veckorna har en häpen och förfärad värld sett hur den ena afghanska staden efter den andra fallit i talibanernas händer. 70 000 väpnade talibaner har utan svårighet besegrat den mångdubbelt större afghanska armén, som dessutom utrustats med vapen och ammunition för hisnande 85 miljarder dollar. Faktum är att den afghanska armén, liksom den afghanska regeringen, verkar ha lagt ner vapnen väldigt snabbt och inte bjudit något större motstånd.

Hur kunde det ske? Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är förbryllad.

– Det vi har sett de senaste veckorna var en politiskt och militär kollaps som skedde snabbare än vi kunnat förutse. Trots våra omfattande investeringar och uppoffringar över två decennier var kollapsen snabb och plötslig, konstaterade han vid en presskonferens idag.

Nu fylls tidningarna av försök att tolka situationen och teorierna om talibanernas märkligt smidiga maktövertagande haglar. Flera av de förklaringar som presenterats äger nog sin riktighet, men själv vill jag bidra med ytterligare en: kulturfaktorn.

För en västerländskt sinnad människa med en modern västerländsk rättsuppfattning kan det nog tyckas märkligt att det finns länder och kulturer där ett islamistiskt samhälle med fundamentalistiska värderingar ses som önskvärt. Men det finns undersökningar som talar för att det är just vad det afghanska folket vill ha.

Några av de mest talade siffrorna går att hitta i denna artikel från PEW Research Center 2017. Den som scrollar sig ner en bit i texten finner ett diagram som visar hur stor andel av muslimer i olika länder som önskar att sharialagar görs till nationell lagstiftning. Siffrorna varierar mycket. Exempelvis tycker 29% av de tillfrågade libaneserna att det vore önskvärt, medan 84% svarar samma sak i Pakistan. Ett land sticker dock ut på ett häpnadsväckande sätt: i Afghanistan svarar ofattbara 99% att de vill ha sharialagar.

Kanske är det här en av de bidragande orsakerna till talibanernas snabba avancemang. Motståndet kanske inte riktigt fanns. Talibanerna kanske erbjuder något som väldigt många afghaner önskar sig. Det som i västvärldens ögon upplevs som en veritabel katastrof kanske inte ses som fullt lika katastrofalt av den afghanska majoriteten.

Afghanistan kommer nu att få en regim som präglas av religiös fundamentalism. Kvinnorna kommer att fråntas grundläggande demokratiska rättigheter, småflickor kommer att giftas bort, homosexuella kommer att kastas utför stup, äktenskapsbrytare kommer att stenas och den som uttrycker sig vanvördigt om islam kommer att hängas. Och uppenbarligen är det väldigt många människor i Afghanistan som vill ha det så.

Svårt att förstå ur ett västerländskt kulturperpektiv, javisst, men kanske inte alls lika obegripligt i en annan kultursfär.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/nato-en-tragedi-att-afghanistan-kollapsade-sa-snabbt

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-valplanerad-strategi-bakom-talibanernas-seger-i-afghanistan

2 reaktioner på ”Ibland är andra kulturer svåra att förstå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s