Svensk allmogekultur, del 14: Livsträd och vårdträd

Nedanstående text har hämtats ut boken Svenska allmogens lif i folksed, folktro och folkdiktning av Tobias Norlind. Boken gavs ut 1912, men skildrar arbete, seder och traditioner hos den svenska allmogen under framför allt 1700- och 1800-talet.

Det var fordom vanligt att man planterade att träd vid en persons födelse, och när detta träd visade tecken till svaghet, fick man göra sig själf beredd. En gumma från Norrland berättade för Eva Wigström: ”I Norrland bruka vi plantera en telning eller kvist, när ett barn födes, och kalla vi detta träd för lifsträdet, och däraf tages varsel för barnets lif. Jag kände en ung flicka, som hade ett mycket lofvande lifsträd. Men plötsligt började det vissna i kronan. ‘Ja, nu lider det också för mig’, sa flickan. Och säkert är, att hon och hennes lifsträd dogo samtidigt.” En skånsk gumma meddelade E. Wigström ”att när ett träd går ut i ens trädgård, dör någon i ens släkt”. Fordom hade man å gårdsplanen träd, som skulle sinnebilda släkten, och så länge denna bibehöll gården, frodades trädet, men när släkten dog ut eller gården såldes, torkade trädet bort. Att hugga ner ett sådant ”vårdträd” ansågs bringa olycka åt släkten särskildt åt gårdens ägare. Fordom afbildade man döden som en man, hvilken skar af ens lifsträd. Trädens och människornas födelse, utveckling och död ha sedan mycket lång tid tillbaka i folktron jämförts med hvarandra.

4 reaktioner på ”Svensk allmogekultur, del 14: Livsträd och vårdträd

 1. Hej Malin Kim
  Nu undrar jag om den fina bilden är tagen i Skaraborg , kanske med berget Billingen i fonden ? Gissar att vi ser en gammal smedja och att trädet skulle kunna vara en ask ? Tack för allt arbete Du lägger ner på Kulturminnet som är så givande att läsa
  Vänliga hälsningar
  Lars Cederberg

  Gilla

  • Hej igen
   Jag måste nog tänka om beträffande trädet . Kan vara en ek där hela nedersta gren varvet är borttaget pga byggnaden under trädet
   Lars

   Gilla

  • Hej Lars Cederberg!

   Roligt att du gillar bilden! Jag blir lite imponerad av din iakttagelseförmåga. Visst är bilden tagen i Skaraborg och du har rätt i att det är Billingen som skymtar i bakgrunden. Det stämmer också att byggnaden är en gammal smedja. Fotografiet är taget vid kulturreservatet Vallby Sörgården utanför Tidan. Vilket träd det var som växte vid smedjan uppmärksammade jag tyvärr inte vid mitt besök.

   Mvh

   Malin Kim

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s